RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Finanțare record pentru UMF Iași

Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi a obtinut o finantare de aproape 11 milioane de euro pentru Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce, diagnostic și directionare către tratament al pacientilor cu boli hepatice cronice secundare infectiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est.

„Suntem singura universitate de medicină din țară care a obținut finanțare în cadrului apelurilor de tip programe de prevenție, depistare precoce și diagnostic și dintre proiectele depuse am luat cel mai mare punctaj, fiind la egalitate cu Institutul Fundeni. România se află în topul european al numărului mare de pacienți infectați cu virusurile hepatice, iar unul dintre obiectivele OMS, vital pentru derularea programului în România, este gratuitatea screening-ului, tratamentului şi urmăririi. O bună parte din populaţia ţării este săracă, iar împovărarea financiară cauzată de vizitele medicale, investigaţii sau tratament poate duce la diminuarea succesului demersului. Accesarea acestui tip de proiect permite îndeplinirea acestui deziderat și sunt convins că va salva multe vieți. De aceea LIVE(RO) 2 era unul dintre obiectivele importante al planului meu managerial și sunt bucuros că acum, datorită acestei finanțări, va putea fi implementat cu succes”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Asociatia Romana Anti-Sida si cu Spitalul Sf. Spiridon, se va desfasura pe durata a 42 de luni. Prin acest program vor fi testate cel putin 120.000 persoane. In cadrul proiectului se vor înfiinta si organiza Centre de Preventie, depistare precoce, diagnostic si direcționare catre tratament al pacientilor.

Advertisements

„LIVE(RO)2 este un proiect de durată, cu un impact deosebit asupra stării de sănătate a populației și care vine în continuarea altui proiect, LIVE(RO) 1, de formare a personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D. Așadar, avem, odată, formarea specialiștilor, oferind medicilor de familie posibilitatea perfecționării în scopul îmbunătățirii monitorizării hepatitelor, urmată de identificarea și mobilizarea către screening a unor categorii populaționale vulnerabile din punct de vedere geografic și social, de înființarea și funcționarea centrelor de prevenție și de creșterea numărului anual de pacienți diagnosticați timpuriu și tratați la standarde îmbunătățite, în vederea scăderii ratei de mortalitate cauzată de ciroza hepatică ”, a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan, manager de proiect.

Advertisements
  

TELEM

Related posts

Ziua europeană a limbilor

Redacția

Liceul Special “Moldova” din Târgu Frumos a serbat astăzi 54 de ani de existenţă

Ema Roman

Elevii pășcăneni au susținut astăzi proba scrisă la limba română în cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat

Teona Gherasim
Încarcă...