RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Târgu Frumos

Familia dascălului mort de COVID-19 la Târgu Frumos rupe tăcerea!

În urmă cu două zile, o veste tragică a îndoliat o familie din cea mai mare comunitate de lipoveni din județul Iași. Dascălul comunității din orașul Târgu Frumos a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase, unde era internat. Bărbatul a fost infectat cu virusul COVID-19 alături de preot și alte două persoane care slujeau în biserica din oraș. Familia dascălului decedat nu înțelege nici acum cum a ajuns acesta să fie infectat cu virusul care a ucis deja peste șase sute de persoane în întreaga țară

Cu câteva săptămâni în urmă, o veste a șocat întreaga comunitate de lipoveni din orașul Târgu Frumos. Patru persoane au fost depistate pozitiv cu virusul COVID-19, iar oamenii au intrat în alertă de atunci. Preotul Nichita Ichim, dascălul Grigore Luchian, diaconul și clopotarul bisericii au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, iar lucrurile au luat o turnură neașteptată în comunitate.

Din nefericire, în urmă cu două zile, dascălul Grigore Luchian a încetat din viață, decesul survenind la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, unde acesta era internat. Bărbatul de 65 de ani a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase în data de 7 aprilie. I-au fost recoltate probe în data de 8 aprilie, el fiind confirmat pozitiv la data de 9 aprilie. Câteva zile mai târziu, pe 15 aprilie, Grigorea Luchian este transferat în secția ATI. O săptămână mai târziu, pe 22 aprilie, a fost intubat și ventilat mecanic. Din păcate, pe 27 aprilie, bărbatul de 65 de ani a încetat din viață.

Familia nu își explică cazul tatălui lor

Dascălul comunității din Târgu Frumos suferea însă și de steatoză hepatică (boală ce afectează ficatul) și ulcer duodenal. De altfel, bărbatul a fost internat în urmă cu mai multe săptămâni în spital tocmai din această cauză. Băiatul și nora dascălului au venit la începutul lunii în țară din Belgia și au intrat direct în carantină la un hotel din centrul Iașului. Oamenii nu s-au întâlnit cu părintele lor. Mai mulți oameni din Târgu Frumos o acuzau pe noră și pe fiu că ei sunt cei care i-au infectat și pe ceilalți de COVID-19. Ancheta a scos în evidență că lucrurile nu stau deloc așa.

  

Ieri, aceștia așteptau la poarta spitalului pentru a putea ajunge lângă dascăl. Nora acestuia a arătat însă că nu au fost informați cu privire la motivul decesului, supectând că altul ar fi motivul decesului. Monica Luchian a ținut să explice cum au stat lucrurile de la bun început cu situația socrului său.

„Suntem la spital și acum. Nu am primit niciun document, nici nu am apucat să mergem să-l vedem. Nu știm încă nimic. Acum, normal că toți cei care mor au COVID și nimic altceva. Vrem și noi să știm de la ce s-a ajuns aici”, a spus Monica Luchian, nora dascălului din Târgu Frumos.

Carantină în afara orașului Târgu Frumos

Femeia a explicat și faptul că nu au avut nicio implicare în situația apărută în comunitate, cu toate că s-a speculat acest lucru. Nici la această oră nu se știe de unde s-au infectat cei patru și cine este cel care a răspândit virusul.

„Nu am discutat cu nimeni din comunitate. Am fost acuzați că de la noi a plecat totul, dar noi am stat numai în carantină de când ne-am întors. Nimeni nu a avut curaj să ne spună în față ceva. Nu ne-am întâlnit deloc cu tata, avem conștiința curată în legătură cu acest lucru. Am stat numai în carantină de când ne-am întors în țară și chiar nu ne-am văzut cu nimeni altcineva. Nu am discutat nici cu familia preotului, pentru că am evitat contactele. A fost un chin pentru noi”, a mai spus nora.

Două sute de contacți în oraș

Primul care a fost descoperit cu virusul a fost preotul Nichita Ichim. Acesta a mers pe la casele oamenilor cu molifta la începutul lunii, iar 196 de persoane au intrat în ancheta epidemiologică a autorităților. Dascălul și preotul au fost la o înmormântare cu câteva zile înainte, unde se pare că Grigore Luchian ar fi contactat virusul.

„Nu știm nici de la ce a plecat totul, nu avem acum informații. Poate o să se afle adevărul până la urmă. Pe noi ne interesează familia noastră și asta este important”, au mai spus cei din familia dascălului.

Ancheta epidemiologică s-a desfășurat cu dificultate. O parte din contacți nu erau de găsit acasă, în ciuda recomandărilor medicilor de la Direcția de Sănătate Publică. Cert este că perioada de 14 zile a trecut, iar alte cazuri de îmbolnăvire nu au mai apărut în comunitatea de lipoveni. Preotul însă a fost asimptomatic tot timpul. Acesta se află și acum internat în unitatea medicală din Iași, fiind sub tratament.

BZI

Related posts

Strângere de fonduri pentru “Balul Gospodarilor” de la Liceul Special Moldova

Ema Roman

Zeci de sancțiuni aplicate de polițiști la Târgu Frumos

Redacția

29 ianuarie, Târgu Frumos: Ședință ordinară de Consiliu Local (VIDEO)

Redacția
Încarcă...