NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Falsuri grosolane descoperite la zeci de lăutari. Au primit sume uriaşe, ajutor de la stat

Cel puțin 80 de lăutari, muzicanți și interpreți de figurație au ajuns pe lista neagra a procurorilor, acuzați că ar fi încasat ilegal de la începutul pandemiei peste trei milioane de lei.

Banii erau destinați celor afectați de restricțiile impuse de autorități, însă în cazul lor, susțin anchetatorii, plățile s-ar fi făcut pe baza unor falsuri grosolane.

Agenția de Plăți și Inspecție Socială București a descoperit că zeci de lăutari, dar și interpreți folosiți în spoturi publicitare ar fi încasat ilegal vreme de zece luni ajutoare financiare oferite de stat.

Situația a ieșit la iveală în momentul în care funcționarii Autorității de Plăți și Inspecție Socială din București au început să verifice dosarele artiștilor.

  

Șefii agenției de plăți au sesizat imediat Poliția și Parchetul. Așa au aflat că numărul beneficiarilor suspecți este mult mai mare.

Dosarele au ridicat semne de întrebare, mai ales în momentul în care au fost observate discrepanțe uriașe între datele de stare civilă sau chiar actele de identitate.

O primă observație a fost în cazul celor care, deși ar fi putut să beneficieze de aceste ajutoare încă din martie, ei au început să depună cererile în masă, prin intermediul a două firme, abia spre începutul verii.

Pe de altă parte, într-un alt caz, cei de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială au observat că actul de identitate prezentat în fotocopie era eliberat la multă vreme după ce fusese încheiat contractul de drepturi de autor invocat.

Radu Călin, purtător de cuvânt: „Se atestă în mod mincinos că cele 80 de persoane fie au prestat anterior stării de urgență servicii artistice, fie urmau să presteze servicii artistice care nu au mai avut loc din cauza stării de urgență sau a stării de alertă.”

Din martie și până în ianuarie, fiecare lăutar sau interpet ar fi încasat lunar cate 4000 de lei, iar mai bine de un sfert din bani ar fi ajuns la cei patru intermediari care s-au ocupat de acte.

Cel puțin 80 de altfel de artiști sunt acum în vizorul unei investigații penale. Au avut loc și percheziții, în urma cărora au fost ridicate contractele suspectate a fi false.

Intermediarii acestor plăți frauduloase au fost puși sub acuzare pentru două capete de acuzare: înșelăciune și falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Trei dintre ei au fost plasați sub control judiciar.

Prin această metodă, suspecții ar fi beneficiat în mod ilegal de aceste plăți, după ce statul s-a oferit să dea o mână de ajutor celor afectați de pandemie. Prejudiciul este estimat la 3,2 milioane de lei și va fi acoperit și de intermediari, dar mai ales de la beneficiari.

Fraudele nu au fost descoperite doar în Capitală, ci și în mai multe județe, printre care Prahova și Dâmbovița.

Între timp, la Agenția de plăți și inspecție socială București continuă verificarea dosarelor. Sunt peste 50 de mii înregistrate până acum.

stirile protv

Advertisements

Related posts

Mii de persoane, români şi străini, au intrat în ţară în ultimele 24 de ore

Redacția

Un oraş de 12.000 de ani va fi scufundat de guvernul turc. Controversele distrugerii unei importante moşteniri

Redacția

Un medic ginecolog din Iași s-a oferit voluntar pentru Spitalul Suceava, dar a fost ignorat

Redacția
Încarcă...