NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Facturile la energie și uleiul au dus inflația la 6,3% în septembrie

guvernul-poloniei-vrea-ca-pe-facturile-de-electricitate-sa-fie-specificate-costurile-suplimentare-impuse-de-politicile-ue-in-domeniul-schimbarilor-climatice

Inflația a urcat în septembrie la 6,3%, mult peste estimările anterioare ale Băncii Centrale. Topul scumpirilor e condus de energia electrică și ulei, urmate de gaze, combustibili și cartofi. Potrivit unor estimări ale economiștilor șefi din bănci, prețurile ar putea crește la finalul anului cu circa 7%, fenomenul inflaționist afectând nu doar România, ci întreaga lume.
 

Potrivit celui mai recent comunicat al BNR, actualele evaluări relevă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației la valori semnificativ mai înalte pe orizontul scurt de timp decât cele anticipate anterior. Determinante sunt noile majorări ample anticipate a fi consemnate de prețurile produselor energetice, în principal de prețul gazelor naturale, pe fondul ascensiunii abrupte a cotațiilor pe piața en-gros autohtonă și pe plan european și, într-o mai mică măsură, de prețul combustibililor, prioritar pe seama componentei non-benzină și motorină.

Valul patru al pandemiei și măsurile restrictive asociate generează incertitudini și riscuri crescute la adresa previziunilor, cel puțin în perspectivă apropiată, în condițiile înrăutățirii alerte a situației sanitare și ale nivelului foarte scăzut al vaccinării pe plan intern, cu potențial impact negativ inclusiv asupra evoluțiilor de pe piața muncii, aflate până de curând într-o ameliorare evidentă.

Incertitudini și riscuri semnificative decurg, însă, și din conduita viitoarea a politicii fiscale, date fiind, îndeosebi, coordonatele recentei rectificări bugetare și eventuala prelungire a instabilității mediului politic intern, de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces vital pentru stabilitatea macroeconomică. O sursă de incertitudini și riscuri rămâne absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, importantă din această perspectivă fiind finalizarea aprobării Planului național de redresare și reziliență, precum și a procedurilor de natură juridică și tehnică ce condiționează începerea atragerii sumelor alocate, mai spun bancherii centrali.

  

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

S-a dublat numărul producătorilor care vor să obțină certificate ecologice de la Direcția Agricolă Iași. Fermierii vor să obțină profit din investițiile în plantații cu afini

Redacția

Reprezentanții HORECA au întocmit un ghid de siguranță în restaurante. Care sunt regulile pentru angajați și clienți

Redacția

11 locuri de muncă la Protecţia Copilului Iaşi, printre care trei pentru psihologi

Redacția
Încarcă...