RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Este Iașul pregătit de război? Ce armament se găsește în bazele militare din municipiu

Ce fel de armament militar se găsește la Iași în momentul de față? Conflictul militar din Ucraina a făcut ca și România să se pregătească într-o asemenea situație. Totuși, cât de pregătite sunt bazele militare din Municipiul Iași în cazul unui astfel de conflict?

Conflictul militar din Ucraina a făcut ca și România să treacă la luarea unor măsuri de apărare în eventualitatea în care conflictul ar escalada. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat un proiect de lege pentru situații de criză: bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani să fie trecuți în rezerva generală, în caz de război. O altă prevedere din proiect este că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste de peste 35 ani. În eventualitatea unui conflict, cât de pregătite sunt bazele militare din zona Iașului?

Ce armament se află în bazele militare din Iași?

Cât de pregătite sunt și ce fel de tehnică militară au bazele militare din Municipiul Iași? În oraș se află Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt”, pe Bulevardul Copou, la Palatul Oștirii (UM 01110, Iaşi). Tot în Copou se află și sediul Batalionului 198 Logistic ”Prut”. În zona Tătărași se află Batalionul 151 Infanterie ”Războieni”-Lupii Negri (UM 01564, Iaşi). De asemenea, în Iași este trecută ca unitate militară și baza Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Iași, (UM 0908), din Bulevardul Poitiers.

În plus, și sediul Direcției Serviciului Român de Informații (SRI) este trecut ca unitate militară-UM 0807. Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt” mai are și alte structuri care funcționează în județele din Moldova: Batalionul 634 Infanterie ”Mareşal Józef Pilsudski” Piatra Neamț, Batalionul 635 Apărare Antiaeriană ”Precista” Bacău, Batalionul 631 ”Tancuri” Oituz și Batalionul 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” Botoșani.

  

Tehnica militară a Armatei Române de la Iași

Brigada dispune de mai multe transportoare amfibii blindate (TAB), însă acestea sunt destul de vechi. TAB-urile Armatei sunt produse la finalul anilor ’70, începutul anilor ’80. De asemenea, în zona Iașului mai sunt și alte tipuri de transportoare, respectiv camioanele Armatei. Armata mai dispune de vehicule blindate cu multiple utilizări, de vehicule de comandă 4×4, dar și echipamente de artilerie, puști fără recul, puști de asalt, puști-miltralieră sau lansatoare de grenade.

Totuși, întreg armamentul, cât și tehnica militară, nu sunt, însă, cunoscute publicului larg, fiind considerate secrete de stat. Nici numărul militarilor din cadrul Garnizoanei nu este public. Surse neoficiale arată că Brigada Mecanizată dispune de circa 1.000 de militari în totalitate. Brigada ieșeană a împlinit anul acesta 145 ani de activitate. În plus, în această perioadă au avut loc și mai multe exerciții militare desfășurate la poligonul din comuna Mogoșești-Iași.

Fonduri suplimentare pentru Armata Română

Autoritățile au anunțat alocarea a 2,5 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Apărare. De altfel, România deține a doua mare forță militară pe Flancul Estic al NATO, după Polonia. Totuși, echipamentele Armatei sunt majoritatea învechite și de origine sovietică. Reporterii BZI au cerut lămuriri de la reprezentanții Brigăzii Mecanizate în ceea ce privește tehnica militară, însă aceștia nu au oferit detalii.

Nici cei de la structura centrală a Ministerului Apărării Naționale, condus de pesedistul Vasile Dâncu, nu au furnizat informațiile respective. Până la închiderea ediției, însă, MApN nu a furnizat nici un fel de răspuns.

”O să documentăm și o să trimitem răspunsul”, au arătat cei de la Ministerul Apărării Naționale.

Recent, mai multe vehicule militare au fost observate traversând Iașul pentru a ajunge la poligonul militar de la Mogoșești. Armamentul din bazele militare din Iași ar urma să fie îmbunătățit în baza unor achiziții făcute de MApN.

BZI

Related posts

Inedit la Iaşi: service-ul în care îţi poţi repara singur maşina. Ora costă doar 60 lei. Afacerea unică a doi tineri

Iulia Huțanu

Un cunoscut chirurg ieşean se predă: Cine refuză aderarea la o gaşcă, rămâne pe dinafară!

Redacția

Reabilitarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” se află în ultima etapă

Redacția
Încarcă...