RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Escrocherie rarisimă la Iași – Rețeaua care închiria mașini scumpe apoi le dezmembra: s-au dat condamnările

Patronul unei firme implicate într-o escrocherie a scăpat de închisoare după ce a invocat faptul că nu a înșelat în niciun fel statul, plătindu-și corect toate contribuțiile la bugetul de stat. Executarea pedepsei sale a fost suspendată. Nu același noroc l-au avut escrocii, care au rămas cu pedepse cu executarea în regim de detenție.

În august anul trecut, magistrații Judecătoriei i-au condamnat pe George Merenca, Neculai Pricop și Cezar Ilaș, autorii unei escrocherii mai rar întâlnite. Primii doi închiriau mașini pe care i le vindeau apoi celui de-al treilea, patron al unei firme care se ocupa cu dezmembrări auto. În decurs de doar o săptămână, în februarie 2.000, Merenca și Pricop au închiriat două autoturisme VW Jetta, pe care i le-au vândut imediat lui Ilaș contra sumei totale de 36.000 lei. O a treia tranzacție, în urma căreia cei doi escroci urmau să-i vândă lui Ilaș un VW Passat contra sumei de 5.000 de euro, o treime din prețul real, nu a mai avut loc. A fost oprită de polițiști, care i-au prins pe cei trei în flagrant.

Primele condamnări

Merenca a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare, iar Pricop la 2 ani și 9 luni de detenție, pentru înșelăciune. Acuzat de tăinuire, Ilaș a fost condamnat la 8 luni de detenție și o amendă penală de 40.000 lei. Și firma sa a fost condamnată, la o amendă penală de 200.000 lei.

Pricop și Ilaș au contestat sentința în fața Curții de Apel. Aici, Ilaș și-a susținut buna-credință, precizând că a colaborat cu anchetatorii și că a dat toate informațiile de care dispunea. Tranzacțiile fuseseră înregistrate corect în contabilitate și nu încercase să producă niciun prejudiciu statului. Da, ar fi trebuit să refuze tranzacția, dat fiind comportamentul suspect al vânzătorilor, dar din viteză făcuse doar verificări superficiale, a spus el. De altfel, achitase un preț corect pentru mașinile cumpărate, a adăugat. Dacă ar fi fosta complice la o infracțiune, sumele plătite ar fi fost mult mai mici. El a apreciat că a fost defavorizat în ochii instanței de faptul că avea studii superioare și o avere peste medie. Dacă ar fi ajuns la închisoare, la cei aproape 60 de ani ai săi, detenția nu ar fi avut vreo influență în privința valorilor și responsabilităților sociale. La rândul său, Pricop a afirmat că avusese doar un rol pasiv în întreaga „afacere”, Merenca fiind capul operațiunii.

  

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Related posts

Primăria a rezolvat problema deșeurilor vegetale. Vor fi ridicate și valorificate. Programul de colectare urmează să fie anunțat

Marius Parteni

Strada Izvoarelor arată ca după bombardament. Autoritățile locale: ”Nu se poate interveni cu absolut nimic din cauza faptului ca ea este prinsă în PIDU”

Răzvan Grecu

Transfăgărășanul ar urma să fie modernizat. Va avea mai multe parcări, puncte de belvedere, dar și panouri de informare digitale, conform unui proiect

Redacția
Încarcă...