RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Episcopia Huşilor acuză îngrădirea ofensatoare a accesului la racla Sfintei Paracheva

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, vineri, că au luat act cu “profundă mâhnire” de situaţia, fără precedent în istorie, “de îngrădire discreţionară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iaşiului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei şi a poporului român”.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Episcopiei Huşilor, se afirmă că toţi credincioşii din eparhie trăiesc aceeaşi dezamăgire ca şi cei din Arhiepiscopia Iaşilor şi din întreaga Moldovă, privind imposibilitatea participării la sărbătoarea ocrotitoarei lor.

“Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se îndreaptă ori de câte ori vin în Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esenţiale de pe harta trăirii actului credinţei. Acolo se simt ca acasă, chiar şi fără actul de identitate. Măsurile luate, în contextul pandemiei, pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor, au fost constant susţinute de Biserică, cu conştiinţa faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu. Din nefericire, observăm obstinaţia cu care ni se transmite mesajul explicit că slujbele sau manifestările religioase ar deveni spaţii predilecte de răspândire a virusului şi gesturi incompatibile cu sănătatea şi vecine cu iresponsabilitatea”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Huşilor.

Aceştia au afirmat că sunt solidari şi susţin mesaj ul transmis de mitropolitul Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, intitulat “Durere adăugată la durere”.

  

“În acelaşi duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curăţirii sufletului şi prin înmulţirea faptelor bune: ‘Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor’. Rugăm pe toţi preoţii din Episcopia Huşilor să slujească zilnic Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest acatist să fie introdus şi în programul personal de rugăciune al fiecărui creştin. Astfel, întreaga Moldovă va fi în rugăciune”, precizează comunicatul citat.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au reiterat îndemnul către cetăţeni de a trata cu maximă responsabilitate, fără a lăsa loc la panică, măsurile de protecţie sanitară împotriva infectării cu noul coronavirus, pentru a se proteja pe ei şi pe cei din jurul lor.

ziarul de iasi

Related posts

Metoda “accidentul” revine la Iași – bătrână înșelată cu peste 5.500 euro

Redacția

Contracte de muncă în Israel, pentru muncitori necalificaţi în construcţii

Redacția

Locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană! Se caută electricieni, ingineri, bucătari, asistenţi medicali şi ospătari

Ema Roman
Încarcă...