RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională.

Prima și cea mai importantă pentru România este caștigarea alegerilor din Republica Moldova de către PAS-ul Maiei Sandu. La câteva ore de la anunțarea victoriei “kalașnikovul” rusesc al politicii regionale, prin vocea deputatului Leonod Kalașnikov, presedintele comisiei din Duma de Stat pe problemele Comunității Statelor Independente, a declarat că se dorește întețirea acțiunilor de război hibrid în Transnistria.

Al doilea eveniment important este vizita Președintelui ucrainian Volodymyr Zelenski în Germania și declarația Angelei Merkel precum Ucraina va rămâne o țară de tranzit pentru gazul rusesc destinat occidentului. Vizita Președintelui ucrainian în Germania se înscrie eforturilor diplomatice de a scădea intensitatea tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă, inclusiv prin includerea Statelor Unite în formula de dialog Normandia.

În noiembrie trecut, după caștigarea Președinției moldovenesti de către Maia Sandu, am făcut o analiză a relației energetice România – Republica Moldova în care arătam că acestă țară nu își poate produce mai mult de 12% din necesarul de energie. Dependența energetică față de Ferația Rusă nu știu dacă va mai exista,

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Ciolacu: „Dacă continuăm cu pomeni electorale, se duce România în cap”. Cine sunt „măgarii” care critică pensionarii

Redacția

Un ministru demis al liberalilor pune paie pe foc: Toată conducerea PNL ar trebui să îşi dea demisia

Redacția

Ayatollahul Khamenei acuză Occidentul că îi pune în pericol pe ucraineni: „Împinge o naţiune săracă să lupte pentru a umple buzunarele companiilor americane producătoare de arme”

Redacția
Încarcă...