RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Elisa Leonida. Prima femeie inginer din Europa, admisă cu proteste la Academia Regală, luptătoare contra înarmării nucleare

Înfruntând prejudecățile vremii, neacceptând un refuz, Elisa Leonida și-a îndeplinit visul de a deveni inginer chimist, chiar dacă i s-a spus că locul femeii este în bucătărie. Mai târziu, când meritele sale erau deja recunoscute în întreaga lume, ea s-a adresat ONU în privința înarmării cu arme nucleare. 

La început de secol XX, pe 9 mai 1914, în România avea loc o nouă premieră: o femeie absolvea Academia Tehnică Regală din Berlin, prima din istoria acestei școli de prestigiu – un fel de Oxford al Germaniei – și devenea prima femeie inginer din România. Elisa Leonida înfruntase prejudecățile vremii și își îndeplinise visul pe care și-l propusese încă din timpul liceului.

Născută pe 10 noiembrie 1887 în familia de intelectuali a lui Anastase Leonida, fost ofițer de carieră, și a Matildei Gill, de origine româno-franceză, Elisa a avut în jurul ei, încă din copilărie exemple de reușite în carieră. Tânăra avea 11 frați, iar dintre cei care au supraviețuit până la vârsta maturității, toți s-au remarcat: Dimitrie Leonida – inginer electroenergetician, fondatorul primei școli de electricieni și mecanici din țară și fondatorul Muzeului Național Tehnic, Gheorghe Leonida – despre care se spune că a realizat capul statuii Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Paul Leonida – general, Adela Leonida-Paul – medic oftalmolog și primul specialist român care a utilizat curentul electric în tratamentul cataractei, cea care ar fi operat-o chiar și pe Regina Maria, Natalia Leonida – directoare a Liceului de fete „Regina Maria“ din București. „Încă din liceu și-a format un ideal din a deveni inginer chimist, pe care l-a urmărit cu perseverență până la realizare. Nepoată de inginer, având un frate mai mare inginer energetician, profesor universitar, a avut ambiția să demonstreze că și fetele pot îmbrățișa o carieră tehnică“, notează geologul Mihai Olteneanu în articolul dedicat „In Memoriam“ publicat în Anuarul Institutului de Geologie și Geofizică, volumul 68.

continuare pe adevarul.ro

  

Related posts

Expoziție de năframe la Casa de Cultură ”Mihail Sadoveanu”

Redacția

National Geographic: Maramureșul, una din cele mai frumoase destinaţii pentru 2015

Redacția

Eveniment de amploare la Casa de Cultură Mihail Sadoveanu. Instituția a sărbătorit 55 de ani de existență (VIDEO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...