RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Elevii vor susţine mai puţine teze la final de semestru. Sorin Cîmpeanu a explicat cum se va calcula media

testare-initiala-standardizata-la-10-discipline-pentru-toti-elevii-din-judetul-iasi.-sefa-isj,-luciana-antoci:-la-educatie-fizica-si-sport-vor-fi-teste-si-masuratori-somatice

Încă o modificare importantă a anului şcolar în curs. Vor fi mai puţine teze în acest semestru. Elevii de clasa a opta vor avea examene la două materii în loc de trei, iar cei de liceu la trei discipline, în loc de patru. Testele ar urma să fie susținute fizic la începutul lunii decembrie.

Cosmin e în clasa a opta. Pentru că e în vacanţă, petrece cel mai mult timp la antrenamentele de rugby. Se gândeşte totuşi că are un an şcolar dificil, mai ales cu atâtea schimbări. Ultimele au fost anunţate de ministrul Educaţiei. “La clasa a opta, vom avea în loc de trei teze, doar două teze. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei”, a declarat Sorin Cîmpeanu. Mai exact, elevii din clasa a opta vor avea teze doar la limba română și matematică. Aceleași discipline rămân și pentru liceeni, plus încă un examen la o materie obligatorie în funcție de profil.

Cosmin crede că schimbarea, deşi pare că e în avantajul elevilor, nu i-ar ajuta de fapt. “Mă vor afecta din cauză că nu mă voi descurca la examen. M-ar ajuta mai mult să văd ce nivel am la şcoală”, spune el. Motiv pentru care părinţii cred că e nevoie de ore suplimentare de studiu: “Sunt nişte schimbări destul de majore. Noi compensăm prin faptul că luăm meditaţii. La materiile de bază, săptămânal suntem la meditaţii.”

Cum se va calcula media semestrială, cu teza

Rezultatele tezelor vor avea o pondere mai mică în raport cu notele pe care elevul le va primi. “Dacă vom avea două note și a treia notă teza, cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5% – adică o pondere mai mare decât nota din teză”, explică Sorin Cîmpeanu.

  

“Mie aceste schimbări mi se par foarte bruşte şi mi se pare că ministerul ia aceste decizii fără să se consulte cu noi. Noi nu mai ştim ce să învăţăm”, se plânge un elev, iar un altul adaugă: “Mi se pare că se schimbă prea repede, nu ne putem organiza atât de repede”.

Ca de obicei, părinţilor le revine datoria de a le traduce copiilor toate aceste schimbări. “Aceste schimbări în mijlocul anului şcolar îi pot afecta pe unii. Unii pot să aibă probleme de anxietate, poate să le fie frică de viitor, de ce o să se întâmple cu ei”, afirmă Cecilia Ardusătan, psiholog.

Examenele ar putea fi susținute fizic la începutul lunii decembrie. Momentan, nu se ştie clar dacă de luni elevii se vor întoarce în bănci sau vor face cursurile online.

observator

Related posts

Să păstrăm tinerii în şcoli, acolo unde le este locul pentru educație și formare

Redacția

Participanții concursului „Sf.Nicolae văzut prin ochi de copil” premiați la Protopopiatul Pașcani

Oana Cordoneanu

Societatea civilă propune: Mai mulţi bani pentru bursele elevilor din unitățile de învățământ din Pașcani

Ema Roman
Încarcă...