NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Elevii și studenții cu pensii de urmaș, obligați să aducă dovezi că vor merge la școală dacă vor banii

Odată cu începerea școlii pe data de 14 septembrie, elevii ieșeni în vârstă de peste 16 ani care beneficiază de o pensie de urmaş trebuie să treacă pe la secretariatul instituțiilor de învățământ pentru a solicita o adeverință din care să rezulte că vor urma cursurile noului an școlar 2020-2021. Aceste adeverințe trebuie depuse la Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași, dar nu mai târziu de 23 septembrie 2020, în caz contrar pensia de urmaş aferentă lunii octombrie se va reține de la plată. 

Și studenții urmași cu vârsta de până la 26 de ani au obligația de a depune adeverințe privind urmarea cursurilor universitare 2020-2021, tot la CJP Iași, dar până la data de 21 octombrie, deoarece anul universitar începe cu 1 octombrie 2020 și, în consecință, se află în imposibilitatea prezentării până la data de 23 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor. 

Însă, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până pe 23 septembrie a.c. să depună la sediul instituției ieșene o declarație pe propria răspundere în acest sens. Există posibilitatea ca declarațiile, completate și semnate, să fie transmise și electronic. În cazul nedepunerii declarației, pensia de urmaş aferentă lunii octombrie 2020 va fi reținută de la plată. Ulterior, dar nu mai târziu de 21 octombrie 2020, studenții urmași au obligația de a prezenta adeverințele în original la sediul instituției sau le pot trimite prin poștă. 

În condiții excepționale, informează CJP Iași, adeverințele de elev/student pot fi trimise și în format electronic, cu condiția ca originalele să ajungă la instituție în termen de 30 de zile de la transmiterea lor. 

Conform prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, au dreptul la pensie de urmaş copiii și soțul supraviețuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dar și dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ și până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Reduceri pentru iesenii care vor sa calatoreasca la munte cu trenul

Redacția

Firmă din Pașcani la cel mai important târg internațional din domeniul transportului

Marius Parteni

Iaşul este pe locul şase în ţară după numărul locurilor de muncă libere

Redacția
Încarcă...