RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

O elevă de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” va merge într-o tabără francofonă

Eleva din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, care a participat la concursul HAIKU, a câștigat și va merge într-o  tabără francofonă. 

 

În urma voturilor, Ștefana Damiana a obținut cel mai mare punctaj la poezia postată în cadrul concursului desfășurat în perioada 23 februarie – 29 martie. Elevi din peste 20 de țări au scris un poem în limba franceză păstrând forma poetică japoneză haiku, adică cu o formă fixă. Sloganul acestui concurs a fost “Puterea Cuvântului” și s-a desfășurat pentru a celebra printr-o nouă activitate Ziua Internațioanală a Francofoniei.

  

Stefana Damiana de la Colegiul Național “Mihail Sadoveanu” se declară extrem de încântată de această posibilitate de a învăța cât mai multe despre cultura franceză. Ea va participa la un stadiu de limba franceză pentru elevi.

“Mulțumesc tuturor! Am reușit să câștig cu ajutorul doamnei profesoare, dar și cu ajutorul tuturor celor care m-au susținut și votat. Competiția a fost destul de acerbă, a fost și destul de mult stress. Am participat la multe concursuri în limba franceză”, ne-a declarat Ștefana Damiana.

Dieu parle au coeur
Qui devient l’église des mots.
Les mots purifient.

Pe de altă parte, profesorul ei de limba franceză a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a se asigura că Ștefana va câștiga concursul, în ciuda concurenței acerbe.

„Concursul a fost organizat de Crefeco Bulgaria. Este a II-a ediție a acestui concurs. Anul trecut a fost câștigat tot de o ieșeancă. Anul acesta ne-am zbătut noi și a câștigat Ștefana. Premiul constă într-un sejul lingvistic oferit de către Organizația Francofonie. La vară, Ștefana va pleca la un stagiu pentru elevi, în Franța, unde se va întâlni cu elevi din toată lumea, va participa la cursuri în limba franceză, cursuri de civilizație la vizite. Totul este plătit de către Organizația Internațională a Francofoniei. Ștefana este un copil talentat a participat la concursuri și în trecut obținând premii și la nivel regional și național”, ne-a declarat Anca Aparaschivei, profesor de limba franceză la Colegiul Național Mihail Sadoveanu.

Susținerea elevilor din Pașcani, dar și din Iași au ajutat-o să ajungă unde și-a propus. La finalului liceului, Ştefana va opta pentru admiterea la Medicină. Redăm poezia câștigătoare:

„Dieu parle au coeur
Qui devient l’église des mots.
Les mots purifient.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

O fată de 12 ani din judeţul Iaşi, strangulată de un coleg în pauză la şcoală

Redacția

 Cresc indemnizaţiile pentru demnitari, profesorii primesc 20%, în două etape. Proiect OUG

Redacția

Elevă din Pașcani, nominalizată la Campania “Oamenii Timpului”, categoria “Tinere Valori”

Ema Roman
Încarcă...