RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Duminica Floriilor 2021! Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Tradiții înainte de Săptămâna Patimilor

Zi importantă pentru creștinii-ortodocși. Astăzi, 25 aprilie 2021, creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor, zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Sărbătoarea de duminică este una extrem de importantă pentru creștinătatea de pretutindeni. De Duminica Floriilor, creștinii cinstesc Intrarea Domnului în Ierusalim călare pe un mânz de asin. În această zi, oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de finic (curmal) în mâini pe Mântuitor. Sărbătoarea Floriilor este una din cele mai așteptate de către credincioși, ziua fiind și una plină de tradiții și obiceiuri. De altfel, această zi este premergătoare Săptămânii Patimilor.

Duminica Floriilor 2021! Tradiții în întreaga țară

Duminica Floriilor este și o zi plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Sărbătoarea marchează începutul Săptămânii Patimilor care culminează cu noaptea de Înviere și cu marea sărbătoare de Paște. Ramurile de salcie și dezlegarea la pește sunt simbolurile Floriilor. În această zi, creștinii păstrează și o serie de obiceiuri populare. Oameniii merg la biserică cu crenguțe de salcie, care sunt sfințite de preoți, apoi sunt așezate la uși sau la icoane.

Se spune că este bine să se pună ramuri de salcie la icoane pentru binele casei, la cotețele păsărilor și la grajdurile animalelor, pentru a le apăra de boli. În această zi, pentru a avea spor, viață liniștită și sănătate, ramurile sfințite se păstrează peste an în casele credincioșilor, fiind folosite la tămăduirea diferitelor boli. Tot de Florii, oamenii mai obișnuiesc să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le așeze pe morminte.

Floriile, zi onomastică pentru milioane de români

De Duminica Floriilor 2021, milioane de români își sărbătoresc și ziua onomastică. Cei care poartă nume de flori, Florin, Florina, Lăcrămioara, Narcisa și alte nume asemănătoare își sărbătoresc în această zi onomastica. Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii. Aceștia trebuie să înțeleagă însă că săptâmâna care urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptamâna Patimilor, este una a tristeții. De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea acestuia în Ierusalim și până la Învierea Sa din morți. Totodată, în ziua de Florii, Biserica dă și dezlegare la pește. Este a doua oară, după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

  

Duminica Floriilor, sărbătoare mare în Postul Paștelui

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este cea a ramurilor de salcie. O veche legendă arată că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o sfințească. Ziua Floriilor vine și cu alte tradiții.

bzi

Related posts

Spectacol la Clubul Copiilor din Pașcani (Foto)

Redacția

VIDEO. Scandal la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva: „Dumneavoastră trebuie să fiţi informat că Dumnezeu e deasupra dumneavoastră!”

Redacția

Ziua Drapelului marcată la Casa de Cultură din Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...