RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelorSănătate

DSP Iași: Un copil de 8 luni din Moțca a murit după ce s-a îmbolnăvit de rujeolă. În comună sunt mai multe focare de infecție

Potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, în județul  Iași a fost înregistrat decesul  unui copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR. Acesta a decedat în data de 25.06.2024, fiind contact cu mama și fratele său în vârstă de 2 ani, ambii nevaccinați cu ROR și prezentând simptomatologie clinică de rujeolă. Toate cele 3 persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acestea provin din comuna Moțca, unde în prezent evoluează mai multe focare de rujeolă.

Facem precizarea că la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Iași  recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9 – 11 luni.

Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm. Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează în principal campaniei anti-vaccinare desfășurată pe rețelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează și la nivelul județului Iași o informare cât mai obiectivă a părinților cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a se asigura cea mai bună protectie posibilă.

  

Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur!

Related posts

Primul focar de pestă porcină africană confirmat în România

Redacția

Ministerul sănătății nu e de acord cu deschiderea școlilor în localitățile unde sunt puține cazuri și rata vaccinării profesorilor nu atinge pragul de 60%

Redacția

Panică din cauza țânțarilor! Mai multe persoane au ajuns la Terapie Intensivă în stare gravă!

Redacția
Încarcă...