NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Drumul incredibil făcut de gâsca Victoria din România în Siberia și înapoi. De ce este ea în pericol

Victoria, gâsca cu gât roșu rănită la începutul anului într-o comună din Ialomița, salvată și echipată cu un emițător pentru monitorizarea speciei, a revenit în România după o călătorie dus-întors de peste 13.000 de kilometri pe ruta Insula Mare a Brăilei – peninsula arctică Taimyr, anunță Societatea Ornitologică Română.

În urmă cu un an, Victoria a fost găsită rănită de localnicii din comuna Kogălniceanu, din județul Ialomița, care au luat legătura cu specialiștii SOR. Pasărea avea răni la aripi și nu putea zbura, dar a fost tratată de medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei. După ce s-a recuperat, gâsca cu gât roșu a primit și un nume, Victoria, dar și un emițător nou, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. A fost eliberată în habitatul ei natural din județul Ialomița, unde se afla un stol de gâște cu gât roșu.

În timpul care a urmat, Victoria a trimis date foarte importante pentru ornitologi referitoare la locurile de odihnă de pe traseul de migrație, zonele de cubărit, durata migrației și habitatele folosite.

În 22 noiembrie, emițătorul de pe spatele Victoriei a transmis semnalul că pasărea a ajuns cu bine în comuna Murighiol, județul Tulcea. Migrația de toamnă a durat 74 de zile, în perioada septembrie – noiembrie. În drumul spre România, Victoria a parcurs 7.700 de kilometri pe ruta Peninsula Taimyr, Rusia, Kazahstan, Rusia, Ucraina, România.

  

Vânătoarea de gâște cu gât roșu este suspendată în România.

Efectele benefice ale opririi vânătorii sunt deja vizibile. La prima monitorizare efectuată în sud-estul României de către specialiștii SOR, în perioada 21-22 noiembrie, au fost numărate peste 14.000 de gâște cu gât roșu. Este un record absolut acest număr pentru luna noiembrie, unde în ultimii 20 ani erau numărați în medie 5.500 de indivizi”, spune managerul proiectului „Life for Safe Flight” din partea SOR, Emil Todorov.

Este o specie aflată în pericol, din cauza vânătorii. Pe glob mai există doar aproximativ 50.000 de exemplare de gâscă cu gât roșu. An de an, această specie cuibărește în Siberia, de unde vine să ierneze în Ucraina, România și Bulgaria.

digi24

Advertisements

Related posts

Lista țărilor cu risc ridicat a fost actualizată. Iese Franța și intră Suedia. Guvernul menține Danemarca pe listă și dă vina pe nurci

Redacția

Taxa de cogenerare va fi scoasă din factura la energie

Redacția

Pașapoarte mai scumpe. De astăzi, se aplică o taxă de 32 de lei

Redacția
Încarcă...