NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Drama a doi părinți din Sodomeni care luptă pentru copilul lor (VIDEO)

Până unde pot duce luptele date de părinți pentru copii? Ce mecanism de a șterge durerea ar putea exista în viața acestor ființe umane? Cum e să vezi că propriul tău copil este marginalizat în societate? Sunt mii de astfel de întrebări pe care adesea și le pun soții Acatincăi din Sodomeni.  

 

Neșansa acestui cuplu a făcut ca în urmă cu patru ani să facă parte din acel caz singular în care un copil la mie se naște cu o malformație. Curajul, pasiunea, iubirea necondiționată și devotamentul i-au ajutat pe acești doi oameni să crească acel dar de la Dumnezeu cu truda muncii și cu afișarea unui zâmbet larg în ochii micuțului, dar în interior cu umilința că sunt nevoiți să facă zeci de compromisuri într-o societate în care aspectul fizic contează.  

  

Maria Acatincăi este mama unui băiețel care suferă din naștere de o malformație la buza superioară și care a acceptat să ne povestească despre lupta ei zilnică pentru un viitor frumos al copilului său. Petrișor este un copil plin de viață.

"De patru ani vin în audiențe pentru a mă angaja. Am un copil cu malformație care an de an suferă intervenții chirurgicale. Vreau să mă angajez pentru a reuși să fac un împrumut în bancă pentru operațiile copilului fiindcă el va trebui operat până la vârsta de 15 ani. Anul acesta avem nevoie de o sumă mai mare de bani deoarece el va avea nevoie de aparat dentar", ne-a declarat Maria Acatincăi.

Sursa lor de venit lunară este de 670 lei dintre care o mare parte merg spre cheltuieli, iar restul către micuț.

"670 trăim trei persoane și este foarte greu. Soțul meu a lucrat pentru cinci milioane lunar unde era și om de serviciu și portar, iar acum este acasă fiindcă fabrica este în faliment. Eu nu vreau mila nimănui ci vreau doar să mă angajez", a adăugat femeia printre lacrimi.

Astăzi am vizitat familia, unde l-am cunoscut și pe Petrișor care doar ne-a salutat după care s-a întors la televizor, acolo unde viziona desenele lui preferate. Pe strada 13 Decembrie, în suburbia Sodomeni locuiește familia Acatincăi. Acasă i-am găsit pe micuțul Petrișor și pe mama lui. Aici, femeia printre lacrimi ne povestește drama prin care a trecut de-a lungul vieții. În urmă cu aproximativ 5 ani, femeia primește vestea că așteaptă un copil. Vestea îmbucurătoare îi umplea de speranțe pe tinerii părinți. Sarcina femeii decurgea normal și nu au apărut complicații în cele nouă luni de sarcină până când a născut pe data de 5 aprilie un copil cu malformație.

Culmea sorții face că în exact aceeași perioadă, la Spitalul "Cuza Vodă" din Iași mai erau patru mămici care au născut copii cu aceeași malformație, însă Maria Acatincăi a fost singura căreia i s-a dezvoltat instincul matern și a decis să îl crească, în vreme ce celelalte au abandonat micii pui de om în spital.

"Am fost la Iași, am făcut ecografie, am făcut 11 ecografii și mi-au spus că este perfect, nu am avut nici o problemă cu sarcina și atunci când l-am născut am fost asistată de un alt medic. Practic un alt medic m-a preluat și am născut cu el și tot el m-a întrebat dacă știam că băiatul meu are o malformație. Mi-a spus că este o mică malformație la gură care se poate opera. Într-adevăr când l-am văzut am avut un șoc. Nu că m-aș fi speriat, eu știam că este copilul meu, dar eu știam că el se va naște sănătos. Am stat două săptămâni în spital fiindcă trebuia să îl hrănesc cu seringa deoarece nu putea mânca nici la sân nici cu biberonul. După externare am fost la Spitalul de Copii Sfânta Maria, iar medicul de acolo mi-a spus să stau liniștită și să mă întorc după 3 luni să îl operez fiindcă se poate rezolva problema. În spital mai erau mame cu în aceeași perioadă când am stat eu, dar ele au renunțat la copii", a adăugat femeia.

FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2015

{module FĂ O NOMINALIZARE PENTRU Gala Actualitatea TV 2015}

Încă de pe data de 5 aprilie 2011 părinții lui Petrișor au început să facă tot ce le stă în putință pentru a strânge suma necesară pentru operația care era necesară la 3 luni de viață. Oamenii s-au împrumutat de la cunoscuți pentru operație.

"Nu aveam bani când s-au întâmplat toate aceste lucruri. Prima intervenție a avut-o la 3 luni, apoi la 6 luni, apoi la un an, la 2 ani, la 3 ani și anul acesta va trebui operat. Practic medicii mi-au spus că va trebui operat până la vârsta de 15 ani. Anul acesta trebuie să îi iau apartul dentar care costă 25 milioane lei vechi. El merge la grădiniță, s-a integrat bine acolo și chiar vorbește și acasă de colegii de la grădiniță. În rest, oamenii ne privesc ciudat, adică nu pe noi ci pe el și râd pe la spate, fac semne arătând spre gurița lui", spune femeia suspinând.

Nevoile băiatului ar fi limitate, întrucât el nu cere lucruri pe care părinții nu le pot procura. Deși are 4 anișori, micuțul vede situația și se mulțumește să știe că merge la grădiniță și că se poate uita la desene animate după amiaza sau că are prilejul să se joace cu mașinuțele vechi de care are mereu grijă. Astăzi, reporterii Actualitatea Tv au avut ocazia să cunoască un om pe cât de mic pe atât de puternic, o lecție de viață.

"În primul rând mi-aș dori să nu aibă copilăria pe care am avut-o eu. Eu am avut o copilărie foarte urâtă. Mi-aș dori să aibă de toate și să nu îi lipsească absolut nimic. Peste ani aș vrea să nu ne reproșeze nimic și nici să îi spună alți copii că este <handicapat>, fiindcă i s-a mai spus așa", încheie mama printre lacrimi.

Este inuman să trăim în această societate în care sistemul întoarce spatele unui copil neajutorat, însă noi, oamenii de rând putem întinde o mână de ajutor.

Împreună îi putem reda zâmbetul pe buze lui Petrișor. Toți cei care vor să-l ajute pe Petrișor pot apela la numărul de telefon 0745. 482.975, la Maria Acatincăi.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=_skMjnwnW90{/youtube}

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Patru persoane angajate pe loc la Bursa Locurilor de Muncă. 214 absolvenți au fost selectați în vederea încadrării

Oana Cordoneanu

Taximetriștii pășcăneni luați în vizor de polițiștii de la rutieră

Oana Cordoneanu

Furnizarea apei potabile este întreruptă parţial pe strada Gării din Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site