RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Două mari spitale din Iași, atacate cibernetic

Cel puțin două spitale din Iași sunt afectate în momentul de față de atacul cibernetic masiv realizat la nivel național asupra serverelor de date prin care unitățile medicale comunică cu Casa de Asigurări, cu Ministerul Sănătății și cu alte platforme de raportare: este vorba despre Institutul de Psihiatrie Socola și Institutul Regional de Oncologie. 

Sursele „Ziarului de Iași” spun că mai multe spitale din Iași au oprit, provizoriu, accesul la aceste servere pentru a analiza ulterior dacă există sau nu sisteme afectate. 

Conform informațiilor noastre, atacul a avut loc la sediul central al firmei care gestionează serviciul Hipocrate, unde fiecare spital care se află în contract cu aceștia au câte un server dedicat. De principiu, atât la IRO, cât și la Socola, activitatea medicală se desfășoară în continuare, urmând a se determina ulterior cum vor fi raportate serviciile spre CJAS pentru decontare. 

Miza este însă baza de date și integritatea acesteia: atacul fiind de timp randsomware, dacă nu există un backup, e posibil să se piardă elemente esențiale din bazele de date ale unităților medicale.

  

Informația a fost confirmată și de Ministrul Sănătății care a transmis pentru Agerpres: “Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Bilanţ după o lună de cursuri, în județul Iași: 131 de profesori şi elevi au COVID

Oana Cordoneanu

13 tone de carne de curcan din zone de risc au ajuns în mai multe județe din ţară. Printre ele se numără și Iași

Redacția

Muzeul de Istorie Naturală din Iași va fi redeschis în 24 Ianuarie, după ce a trecut printr-un proces de modernizare

Redacția
Încarcă...