RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Două Centre Rezidențiale din Pașcani vor fi închise. Ce măsuri se vor lua pentru beneficiari!

Dezinstituționalizarea copiilor aflați în centrele de plasament aparținând sistemului de protecție specială este una dintre măsurile pe care România și le-a asumat prin Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 2014 -2020.

În acest sens, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului intenționează, în vederea dezinstituționalizării și oferirii de alternative, depunerea în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, a unor proiecte de finanțare nerambursabilă, pentru închiderea a trei centre din județ. Este vorba de Centrul Rezidențial „Sf. Andrei” din Iași și Centrele Rezidențiale „Mihail Sadoveanu”și ”Sf. Nicolae” din Pașcani.
Valoarea minimă a unui proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maximă, 1 milion de euro.

Consilierii județeni vor dezbate în ședința de mâine propunerea Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași (DGASPC).

La Centrul Rezidențial “Sf. Andrei” sunt ocrotiți în prezent 32 de copii cu dizabilități. Pentru aceștia, se intenționează construirea și dotarea unei case de tip familal și inființarea unui centru de zi pentru recuperarea copilului cu dizabilități prin reabilitarea, modernizarea și dotarea sediului actualului centru.

  


La Centrul Rezidențial ,,Mihail Sadoveanu”, Pașcani sunt acum 50 de copii. 26 dintre aceștia vor putea fi reintegrați în familie sau plasați la asistenți maternali, urmând ca ceilalți să fie potențiali beneficiari ai două case de tip familial și ai Centrului de zi pe care DGASPC își propune să le construiască sau reabiliteze prin intermediul aceleiași oportunități de finanțare.


În Centrul “Sf. Nicolae” din Pașcani sunt îngrijiți și ocrotiți 39 de copii cu dizabilități. Pentru 24 dintre acesția vor fi construite două case de tip familial, fiecare cu o capacitate de 12 locuri și un Centru de zi pentru recuperare. Restul de 15 copii vor fi reintegrați în familie sau plasați la asistenți maternali sau în alte măsuri de protecție.

Scopul caselor de tip familial este acela de a asigura asistență și ingrijire copiilor și tinerilor din centrele de plasament de tip vechi, rezidențial, care vor fi închise, persoane pentru care nu au putut fi identificate alte soluții de îngrijire în familie. Noile case vor fi amplasate în comunitate, ținând cont de mijloacele de transport și de distanță, astfel încât copiii să aibă acces facil la școală, grădiniță, servicii medicale și de recreere. Centrul de zi pentru recuperare va funcționa într-o clădire aflată în administrarea DGASPC Iași. Aici, copiii vor putea face terapii de abilitare/ reabilitare (psihologică, logopedică, psihopedagogică, socială), kinetoterapie, psihoterapie, asistență medicală.

Related posts

Ziua Informării Preventive – „Marţi 13”

Redacția

Furie în rândul turiștilor care vor să meargă în Grecia: Aceștia așteaptă între 2 și 9 ore să treacă granița

Redacția

O bancă din centrul Pașcaniului a devenit casă pentru un bătrân din Ruginoasa

Ema Roman
Încarcă...