Paradă pe platforma de îmbarcare a aerogării ieșene, dar de data asta nu cu avionul unei destinații sau companii noi, ci cu un autovehicul special. A costat aproximativ 600 de mii de euro (3 milioane de lei) și, până să fie pus la treabă, seamănă mai degrabă cu un microbuz mai pătrățos.
Ambuliftul, cum se numește mașina – un neologism introdus brutal în limba română pentru că tehnologiile aeroportuare au evoluat rapid, are două destinații: urcarea la bordul avioanelor și debarcarea persoanelor cu deficiențe de mobilitate, precum și a urgențelor medicale.
„Nu vreți să știți cum se făceau aceste operațiuni înainte”, a răspuns directorul general al aerogării la întrebarea unui jurnalist.
Capacitatea mașinii este de 15 persoane
O acțiune demonstrativă coordonată de un instructor din partea firmei producătoare s-a derulat joi pe platforma de îmbarcare a Aeroportului Iași. O persoană a fost condusă în cabina ambuliftului – care „a coborât” de pe șasiu până la nivelul solului. Apoi autovehiculul a plecat spre avion, iar cabina s-a înălțat până la nivelul uneia dintre uși. Totul, în doar câteva minute, și fără să fie întreruptă îmbarcarea celorlalți pasageri. Capacitatea mașinii este de 15 persoane.
„Cu acest echipament modern venim în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, ce călătoresc pe Aeroportul Iași, oferindu-le condiții de confort și siguranță atât la îmbarcare cât și la debarcare. Echipamentul este dotat cu mulți senzori, camere video și un sistem performant de ghidaj pentru apropierea de aeronave”, a precizat directorul Romeo Vatră condițiile de siguranță oferite.
El a estimat că în aproximativ o lună va fi obținută certificarea acestui serviciu, care să devină pe deplin operațional. Cu o motorizare sută la sută electrică, ambuliftul este singurul de acest fel din țară.
Vor prelua aviobridge-urile treaba ambuliftului?
Nu au nicio legătură, ne-a explicat directorul general al Aeroportului Iași. Aviobridge-urile sunt punțile articulate închise care vor face legătura între porțile de îmbarcare de la etaj și ușa avionului. Practic, fără să mai urce sau să coboare vreo treaptă și fără să iasă afară, pasagerii vor trece din terminal direct în avion. Doar că ele încă nu își îndeplinesc această menire la Iași.
Directorul Romeo Vatră ne-a spus că, odată cu aprobarea în guvern la sfârșitul lunii iunie a excepțiilor solicitate de Aeroportul Iași (și de alte aeroporturi din țară), au mai fost adăugate 10 persoane care să se ocupe de ambulift și de cele trei punți de îmbarcare. Inițial erau doar cinci, adică doar un om pe tură. „Nu poți cu un singur om pe tură să asiguri funcționarea ambuliftului și a aviobridge-urilor”, a subliniat el.
În schimb, mai trebuie o hotărâre de guvern, de data asta una care să permită modificarea bugetului de salarii. „Așa că am făcut un nou memorandum adresat Ministerului Dezvoltării (cel vechi se referea la exceptarea de la ordonanța restricțiilor pentru angajarea de personal în special pentru T4, n.r.), prin care cerem voie să modificăm bugetul. Acest lucru se poate face doar prin hotărâre de guvern”, a prezentat Romeo Vatră pașii care trebuie urmați.
Amintim că primul memorandum a avut nevoie de câteva luni bune ca să fie emisă hotărârea prin care regiei ieșene i s-a dat voie să mai angajeze 23 de oameni.