RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Dosarul „UPA“ Iaşi: trei condamnări cu executare, cu rectorul instituţiei în frunte

Profesorul Sorin Bocancea a fost găsit vinovat pentru favorizarea infractorului şi instigare la fals intelectual.

 

  

Curtea de Apel Iaşi a decis, aseară, să îi condamne pe toţi cei patru profesori ai Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi trimişi în judecată, în 2016, de DNA. Judecătorii au stabilit trei pedepse cu executare şi una cu amânarea pedepsei, în condiţiile în care inculpaţii nu au recunoscut faptele imputate.

Avocatul Dan Florin Drugă, prodecan al Facultăţii de Drept la momentul faptei, a primit cea mai dură pedeapsă, de trei ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru luare de mită. Rectorul Sorin Bocancea a fost şi el condamnat la o pedeapsă finală de un an şi 6 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru favorizarea infractorului şi instigare la fals intelectual.

Bocancea nu a răspuns aseară la telefon pentru a comenta decizia instanţei. Fratele său, Cristian Bocancea, a fost şi el condamnat ieri la un an şi 8 luni de închisoare cu executare, în timp ce cadrul didactic Mark Bucuci a primit un an şi 4 luni de închisoare cu amânarea pedepsei. Judecătorii au mai aplicat şi o serie de interdicţii împotriva celor patru, printre care şi cea privind exercitarea funcţiei pe care o ocupau atunci când ar fi comis faptele.

Avocat: „Instanţa a trimis apărarea în cantonament“

Ionel Nechita, avocatul fraţilor Bocan­cea, a lansat, aseară, o serie de acuzaţii dure la adresa instanţei care a dispus condamnările. În opinia sa, ar fi fost vorba de un „linşaj în instanţă“, Nechita fiind convins că, „atunci când instanţa a fost în­vestită cu rechizitoriu a avut şi soluţia pe masă“. „Instanţa a trimis apărarea în cantonament, nu a ţinut cont de absolut nimic de ceea ce s-a făcut în cursul cercetării judecătoreşti. Nu a ţinut cont de faptul că, de la bun început, argumentat, am spus că fost vorba de o provocare în acest dosar, pentru că s-a folosit un colaborator recrutat de DNA din rândul angajaţilor universităţii, colaborator care făcuse toate falsurile imputate celor doi, sub directa coordonare a organelor judiciare. Eliminând ceea ce noi am prezentat a rămas rechizitoriul aşa cum a fost formulat ca şi poezie făcută de procurori“, a spus Ionel Nechita.

Avocatul a precizat că nu cunoaşte motivele pentru care pentru Bucuci s-a dispus amânarea pedepsei în timp ce, pentru Sorin Bocancea – de pildă, s-a dispus executarea pedepsei.

Care au fost acuzaţiile procurorilor

Anterior soluţiei de ieri, alte persoane despre care procurorii spun că ar fi fost implicate în fraudarea situaţiei şcolare, în 2016, a unui student de la Drept, au recu­noscut faptele şi au primit pedepse cu suspendare. Printre aceştia şi intermediarul presupusei şpăgi oferite de student prodecanului Drugă. Dan Melinte a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit DNA Iaşi, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Dan Florin Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept penal, ar fi cerut, prin intermediul lui Dan Melinte, suma de 18.900 de lei de la student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III. Melinte este proprietarul unei pizzerii unde, spun anchetatorii, mai multe cadre universitare luau masa gratuit. De asemenea, în referatul prin care Melinte a fost reţinut, anchetatorii menţionau că acesta ar fi obişnuit să intermedieze presupuse mite luate de cadre universitare de la UPA.

În ceea ce îl priveşte pe studentul care ar fi dat mita de 19.000 de lei, acesta ar fi urmat să fie promovat deşi nu susţinuse exemanele aferente anilor de studii, nu s-ar fi prezentat la cursurile obligatorii şi nici nu ar fi achitat taxele de şcolarizare prezăvute de regulamentul unităţii de învăţământ. „În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru «ajutorul» acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, au precizat anchetatorii.

Presupusa implicare a rectorului

Anchetatorii au mai arătat în rechizitoriu că, în ziua flagrantului, rectorul de atunci, Sorin Bocancea, pentru a îngreuna ancheta procurorilor, nu a predat organelor de anchetă cataloagele aferente anului I de studiu de la Facultatea de Drept, invocând că documentele respective s-ar fi aflat într-un alt loc decât sediul instituţiei.

„La data de 07 iunie 2016, în aceeaşi calitate şi în acelaşi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpaţii Bucuci Mark şi Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiaşi instituţii, să facă menţiuni necorespunzătoare adevărului în «Catalogul pentru examene/verifi­cări/colocvii» pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obţinuse note de trecere la şase materii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene“, se mai arată în rechizitoriu. Ulterior, secretarul şef al Facultăţii de Drept, Liliana Ana Zaharia, ar fi introdus fără drept respectivele date în sistemul informatic al instituţiei de învăţământ.

„Concret, aceasta a inserat în situaţia şcolară a aceluiaşi student, aflată în baza de date informatizată a facultăţii pentru anul I de studii, date necorespunzătoare adevărului, şi anume faptul că acesta a obţinut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline“, au mai precizat procurorii ieşeni. Zaharia a recunoscut faptele şi a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu amâ­narea pedepsei.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Tragedie pe motocicletă în Iaşi: Soţ şi soţie au murit aseară într-o curbă

Redacția

Adolescentă găsită spânzurată într-un sat din Târgu Frumos

Redacția

Polițiștii pășcăneni, în acțiune pe raza comunelor: 14 amenzi în valoare de 4000 lei

Ema Roman
Încarcă...