RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Doina Azoicăi: „Cum dezinfectăm mâinile, suprafeţele, aerul şi obiectele“

În campania de informare iniţiată de Ziarul de Iaşi, prof.univ.dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai reputaţi epidemiologi români, ne explică toate măsurile pe care trebuie să le luăm pentru dezinfectarea personală şi a suprafeţelor din casă cu care intrăm cel mai des în contact. Fiindcă în multe dintre anunţurile oficiale ale Ministerului Sănătăţii sau ale Guvernului se vorbeşte pentru dezinfectare în special de soluţii hidroalcoolice, care să aibă alcool în concentraţie de măcar 70 de grade, epidemiologul Doina Azoicăi ne explică şi cum putem să ne dezinfectăm casa chiar dacă nu avem acces la astfel de substanţe. În principal, clorul este bine de folosit dacă nu atacă suprafeţele, sunt bune şi alte soluţii mai puternice, dar trebuie să avem grijă în ceea ce priveşte diluarea lor, să nu fie nici prea puternice, dar nici prea slabe şi ineficiente. 

Un aspect important subliniat de epidemiolog este legat de cum facem tranziţia din afara locuinţei, atunci când ne întoarcem dintr-un mediu posibil contaminat. Deşi nu a fost demonstrat clar că hainele pot transmite virusul, preventiv este să ne punem deoparte îmbrăcămintea pe care am purtat-o în exterior, pe balcon sau într-un dulap închis, pentru măcar 48 de ore. Hainele pot fi dezinfectate şi la maşina de spălat sau călcate, dacă ţesăturile rezistă la temperaturi ridicate fără a se deteriora. Prof.dr. Doina Azoicăi ne recomandă să avem şi un covoraş exterior îmbibat în clor, pe care să călcăm mereu când intrăm în casă, mai ales dacă ştim că lucrăm într-un mediu cu risc mare de infectare, iar ca să nu dezinfectăm clanţele de fiecare dată când le atingem, pot fi înfăşurate cu un material textil care să fie schimbat des sau reîmbibat cu clor. Recomandările, integral, în textul de mai jos. (Cătălin HOPULELE)

Hainele purtate afară, ţinute 24-48 de ore afară ori închise în dulap

Igiena de acasă este tot atât de importantă ca şi cea de pe stradă sau de la locul de muncă. Trebuie să ţinem cont că locuinţa trebuie: să fie curată în mod permanent; să nu existe multe obiecte în camerele unde locuim noi şi familia noastră; aerisirea frecventă a încăperilor este foarte necesară pentru a îndepărta orice încărcătură microbiană; respectarea unor regului stricte legate de hainele pe care le purtăm în exteriorul locuinţei şi modalitatea prin care le schimbăm când ajungem acasă; aplicarea riguroasă a măsurilor de dezinfecţie a suporturilor, obiectelor din spaţiul în care locuim cu substanţe adecvate şi care sa nu provoace însă alergii, iritaţii sau alte efecte neplăcute nouă şi celor din jur.

  

Sunt recomandate soluţiile hidroalcoolice pentru igiena mâinilor care sunt standardizate şi comercializate sau dacă acestea se prepară în farmacii trebuie să avem siguranţa că sunt efectuate după formule (reţete) recomandate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Chiar dacă nu a fost demonstrat cert că hainele pot avea un rol în transmiterea acestui virus procedăm astfel: când ajungem acasă, după ce ne-am spălat pe mâini, ne dezbrăcăm de hainele cu care am fost în exterior, le punem într-un loc anume la intrarea în locuinţă sau pe balcon, ne spălăm sau ne dezinfectăm din nou pe mâini (putem face şi duş, mai ales pentru cei care lucrează în spitale sau cabinete medicale, dar nu numai) şi ne îmbrăcăm în hainele de casă. Hainele pot fi dezinfectate prin spălarea la maşină fiind utilizate temperaturi ridicate sau le spălăm manual, cu grijă pentru a nu aerosoliza încărcătura microbiană dacă ea există (încarcătură microbiană numai dacă pe haine au fost proiectate acele picături respiratorii de la o persoană infectată cu simptome sau fără simptome). Hainele pot fi călcate, de asemenea la temperaturi înalte, dacă ţesătura lor o permite. Dacă nu putem face aceste manevre hainele utilizate în exterior este bine să fie lăsate 24 – 48 de ore într-un loc amenajat (dulap închis). Este recomandat ca încălţămintea folosită în exterior să fie schimbată şi lăsată în locul prestabilit unde sunt depozitate şi hainele.

Dacă nu sunt biocide, în casă e bun şi clorul

Pentru dezinfecţia diverselor obiecte sau suporturi sunt recomandate soluţiile în diluţii corespunzătoare de clor, soluţii hidroalcolice, alcool peste 70o pentru suprafeţele ce nu se degradează şi orice material dezinfectant care are însă precizat pe etichetă sa că este cu efect pentru distrugerea nu numai a bacteriilor, fungilor (ciupercilor), dar şi a virusurilor (virulicid). Încă de la intrarea în casă pot să fie pregătite două covoraşe, unul în exterior şi altul în interior, iar cel din exterior ar trebui să fie îmbibat în soluţie de clor. Clanţele de la uşa de la intrarea pot să fie protejate cu un manşon îmbibat în soluţie cu clor, fiind înlocuite sau reîmbibate zilnic. La nivelul pardoselilor se pot folosi, după curaţenia uzuală (de preferat măturarea umedă sau aspirarea cu aspiratorul) soluţii de clor sau dezinfectante speciale pentru aceste suporturi, dar care să fie, aşa cum am menţionat, active pentru neutralizarea virusurilor. Obiectele din încăpere vor putea fi periodic curăţate şi sterse sau imersate în soluţii de clor proaspăt pregătite sau achiziţionate din comert, sau soluţii care conţin alcool (există produse biocide care conţin alcool în concentraţii corespunzătoare sau amestecuri de substanţe dezinfectante). Suprafeţele şi obiectele pot fi decontaminate cu alcool obişnuit, dar trebuie să se ţină cont că la concentraţia de până la 70o este posibil să nu fie eficient, iar la concentraţii mai mari poate să deterioreze acele obiecte. Important este de precizat că orice dezinfectant trebuie aplicat pentru a veni în contact cu suportul pe care-l dezinfectăm mai multe minute, iar aceste manevre trebuie făcute de câte ori considerăm că s-ar fi putut întâmpla o contaminare (ex: suprafeţele de la intrarea în casă).

În situaţii extreme, pot fi folosite şi decontaminări cu lămpi cu ultraviolete

Pentru spaţiile din spitale, cabinete medicale sau alte locuri frecventate de un număr mare de persoane există mai multe posibilităţi de dezinfecţie recomandate: soluţii de clor sub formă de hipoclorit de sodiu, soluţii de amestecuri alcoolice existente în produse biocide standardizate, produse pe bază de: peroxid de hidrogen, acid hidroxiperoxid acetic, isopropanol, săruri cuaternare de amoniu, fenoli.

Totodată, în aceste situaţii există protocoale de decontaminare stabilite în functie de riscul de contaminare pe care-l are zona respectivă, concentraţiile optime şi timpul sau ritmicitatea acţiunilor de decontaminare. Lampa de ultraviolete (UV) poate fi plasată în încăperi pentru un timp de 10 – 15 min care ulterior se poate repeta, fiind luate măsurile de protecţie a persoanelor şi mai ales se va exclude expunerea ochilor la radiaţiile UV. Trebuie de menţionat că aceste substanţe nu se folosesc decât în condiţiile unor unităţi/servicii speciale şi este important de menţionat că cele care necesită diluţii nu trebuie să aibă concentraţii mai crescute sau să fie utilizate cu o frecvenţă mai mare decât este recomandat deoarece pot produce accidente sau chiar îmbolnăviri prin potenţialul lor de toxicitate.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Spălarea corectă a mâinilor scade la jumătate numărul infecţiilor

Redacția

9.719 de noi cazuri de COVID au fost înregistrate săptămâna trecută

Redacția

Județul Iași a urcat pe locul II în ţară după numărul noilor cazuri de COVID-19

Redacția
Încarcă...