RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Doi poliţişti şi-au bătut joc de un agricultor din Scânteia. L-au abandonat în centrul oraşului

Starea de urgenţă a conferit puteri aproape nelimitate forţelor de ordine, mai ales poliţiştilor. Un fermier ieşean a păţit-o rău de tot cu poliţiştii, fiind umilit de aceştia în plină stare de urgenţă. În timp ce venea seara de la câmp, de la arat, fermierul a întâlnit o maşină de poliţie, la Scânteia. Agenţii, dintre care o poliţistă începătoare, l-au dat jos pe fermier din maşina proprie şi apoi l-a plimbat până la Ciurea, apoi până în centrul municipiului Iaşi, ca să fie testat cu alcooltestul. După ce a suflat în etilotest, iar rezultatul a fost zero, poliţista l-a poftit pe fermier să se dea jos din maşina poliţiei, să se descurce cum poate ca să se întoarcă la Scânteia. Omul se jură că poliţiştii iau promis că îl duc înapoi de unde l-au luat. Rămas singur prin Iaşi, fără documente şi bani la el, fermierul a decis să se întoarcă pe jos acasă, cu frica în sân că va fi prins de poliţie sau jandarmi şi amendat că nu are declaraţie la el. Omul îi acuză pe cei doi poliţişti de abuz în serviciu.

O întrebare se pune: unde sunt etilotestele din dotarea poliţiştilor şi cum de s-a ajuns la aşa o procedură costisitoare de a transporta şoferul zeci de kilometri pentru a fi testat, consumând carburant, timp şi nervii tuturor părţilor? Reacţia oficială a poliţiei a fost aproape inexistentă, iar răspunsul a venit pe căi neoficiale: „Nu suntem taxi“, ne-a spus un şef din poliţie. În urmă cu aproximativ două săptămâni, seara, în jurul orei 20, Vili Neţca, fermier din comuna Scânteia care lucrează 45 de hectare în localităţile din jur, se întorcea acasă obosit, mort de foame şi plin de praf. Fusese toată ziua la arat pe coclauri cu fiii săi şi alţi lucrători. Aceştia şi-au lăsat tractoarele pe dealuri şi se întorceau acasă, în localitatea Scânteia. La mijlocul drumului dinspre Mironeasa către Scânteia, oamenii s-au întâlnit cu o maşină de poliţie, care a trecut pe lângă ei, mergând spre Şcheia. După aproximativ zece minute, fermierii au intrat în Scânteia, iar la prima intersecţie s-au trezit cu maşina de poliţie în spatele lor. Din autospecială s-a dat jos o poliţistă, în vârstă de 25 de ani, Roxana Georgiana Vicol, în timp ce şoferul era Vasile Ciocan, agent în localitatea Drăguşeni.

Vili Neţca a fost poftit jos din maşină şi îndemnat să se urce în maşina poliţiştilor. „Din maşina poliţiei a coborât doamna Vicol Roxana Georgiana, agent de poliţie în localitatea Şcheia, care mi-a solicitat documentele personale, cât şi adeverinţa care să ateste deplasarea noastră în condiţiile situaţiei de urgenţă în care ne aflăm. Cei doi au verificat documentele în autospecială, apoi s-au dat jos şi m-au întrebat dacă am consumat alcool. Le-am răspuns că nu, politicos. În acel moment, doamna poliţistă mi-a solicitat să mă deplasez cu ei până în comuna Ciurea, la Secţia 2 Rurală Poliţie pentru efectuarea unui test, întrucât ei nu sunt dotaţi cu un asemenea dispozitiv. I-am rugat să cheme un echipaj de poliţie dotat corespunzător întrucât eram plecat de dimineaţă la munci agricole, fiind epuizat. Am fost informat pe un ton agresiv că fapta mea constituie agresiune şi mi se va întocmi dosar penal pentru refuzul de a mă deplasa la secţia de poliţie“, ne-a spus fermierul.

„Străzile erau pustii şi îmi era teamă că o să fiu luat la întrebări“

  

Bărbatul şi-a lăsat pasagerii în maşină şi s-a urcat în cea a poliţiştilor. Acesta a constatat că, la intersecţia cu Ciurea, poliţiştii şi-au continuat drumul spre Iaşi. La intrarea în municipiul Iaşi, în CUG, cei doi, poliţista de la Şcheia şi cel de la Drăguşeni au oprit la un echipaj staţionat, însă nici aceştia nu aveau etilotest asupra lor, oamenii legii fiind îndrumaţi către o altă patrulă situată în zona Belvedere. Aici însă nu se afla niciun echipaj de poliţie, aşa că cei doi au decis să- l ducă pe fermier la Poliţia Rutieră Iaşi, în centrul oraşului. „Mi-au spus că mă aduc înapoi la Scânteia. La poliţia rutieră am fost aşteptat de patru agenţi care m-au testat, rezultatul fiind zero. După ce am fost testat, mam urcat înapoi în autospeciala poliţiei, însă ,după câteva minute, portiera s-a deschis. Vicol Roxana Georgiana mi-a solicitat să cobor din maşina poliţiei spunând că ei nu au obligaţia de a mă transporta pe mine acasă. Înainte de a coborî din maşina poliţiei, l-a rugat insistent pe domnul agent Vasile Ciocan să mă ia înpoi acasă deoarece nu am bani la mine şi urma ca la ora 22 să fie interzis accesul pe străzi, fiind stare de urgenţă. Am fost informat sarcastic de către acesta că nu el este cel care m-a oprit în trafic şi nu are ce să îmi facă“, a povestit Vili Neţca. Omul s-a dat jos din maşină şi s-a gândit să se întoarcă pe jos acasă.

Am mers pe jos vreo jumătate de oră, de la Poliţia Rutieră până în CUG. Străzile erau pustii şi îmi era teamă că o să fiu luat la întrebări de către poliţie sau jandarmi, nu aveam vreo declaraţie la mine, nici bani. Eram obosit şi murdar. Am găsit pe cineva să vină să mă ia şi mia spus că pe drum s-a întâlnit cu poliţiştii care se întorceau la Scânteia“, a completat fermierul. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au cerut un punct de vedere reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, iar aceştia nu ne-au dat un răspuns punctual cu privire la situaţia de fapt, şi anume că poliţiştii l-au testat pe fermierul în vârstă de 53 de ani, iar rezultatul a fost negativ. În schimb, un şef din cadrul poliţiei ne-a spus neoficial că în cadrul poliţiei ieşene lipsesc etilotestele, multe dintre ele fiind perimate. „Poliţiştii nu erau obligaţi să îl transporte pe bărbat înapoi de unde l-au luat, însă puteau face o faptă bună. Iar în privinţa etilotestelor, abia au secţiile rurale câte unul în dotare“, ne-a spus acesta.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Pășcăneni interesați să susțină campania #fărăpenali în funcții publice

Marius Parteni

Preşedintele PMP Paşcani, despre referendumul propus de opoziţie

Ema Roman

Ciolacu a fost prezent la lansarea oficială a candidaturii primarului Dumitru Pantazi

Marius Parteni
Încarcă...