RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Doi dintre reprezentanții societății civile au atacat în instanță delegarea serviciului de apă către ApaVital!

Lupta dintre ApaVital și pășcănenii nemulțumiți de operatorul ieșean a ajuns în justiție. Doi dintre cei mai vocali reprezentanți ai societății civile au decis să atace în instanța de contencios administrativ, hotătârea prin care municipiul Pașcani delegă serviciul de apă-canal societății ieșene.

Dumitru Popa și Ion Moțatu își motivează acțiunea în fața judecătorilor, ca fiind una întemeiată, și acuză că hotărârea 72 din 2014 a fost adoptată și cu ajutorul votului unui consilier local ce se afla în conflict de interese.

  

Aceștia fac referire la Codrin Toma, consilier PSD, care în momentul votului din primăvara anului 2014, s-ar fi aflat într-un conflict de interese. Popa și Moțatu arată, în acțiune, că în urma delegării serviciului către ApaVital, tatăl consilierului local ce lucra la Prest Serv Apa s-ar fi transferat la operatorul ieșean.

Cei doi transmit judecătorilor că în urma schimbării locului de muncă, Viorel Toma ar fi primit în plus la salarii, bonuri de masă, iar acest lucru indică interesul fiului său de a vota în favoarea delegării serviciului de apă-canal către ApaVital.

Reprezentanții societății civile ce luptă împotriva ApaVital citează ca susținere a celor acuzate prevederile legii 215/2001 și 393/2004 conform căror orice act administrativ adoptat printr-un conflict de interese este nul de de drept.

Art. 47 din L 215/2001

    (1) Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local.

    (2) Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanța de contencios administrativ. Acțiunea poate fi introdusă de orice persoana interesată.

De asemenea, prin adoptarea acestei hotărâri s-au încălcat și prevederile art.75 și art.77 din Legea 393/2004 actualizată și republicată

Art. 75 L 393/2004

Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:

a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;

b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia;

c) o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri;

d) o altă autoritate din care fac parte;

e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;

f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte.

Art. 77 din L 393/2004

(1) Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii.

(2) în situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

(3) Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Marius Budăi: Nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor şi nici în 2023

Redacția

În atenția elevilor care folosesc transportul public local!

Redacția

Primarul Pintilie a discutat cu medicii Spitalului Municipal de Urgență, despre viitorul unității medicale!

Marius Parteni
Încarcă...