NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
SănătateȘtirea zilei

Doi copii cu forme moderate de Covid, internaţi la “Sf. Maria”

De la începutul lunii august, de când a început din nou să crească numărul cazurilor de COVID, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au ajuns şase copii depistaţi pozitiv şi care au avut nevoie de spitalizare. În momentul de faţă, conform reprezentanţilor unităţii medicale, se află internaţi doi copii care primesc tratament şi care au o formă moderată a bolii, unul dintre copii are un deficit imun şi o patologie pre-existentă. 

La spitalul ieşean sunt nouă paturi disponibile pentru copiii depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi încă trei ATI pentru cazurile grave. „Copiii internaţi au forme moderate, ne aşteptăm şi suntem pregătiţi pentru cazurile grave cu insuficienţă respiratorie. Sperăm să nu apară aceste probleme şi copiii să dezvolte ca şi până acum forme moderate”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt şi coordonator ATI COVID.

În valul al treilea al pandemiei au ajuns la spital 273 de copii cu simptome moderate şi severe, cazurile uşoare fiind izolate la domiciliu sub monitorizarea medicilor de familie. Managerul spitalului, Alina Belu, a precizat că în funcţie de incidenţa cazurilor în rândul copiilor va fi extinsă zona roşie din spital pentru a putea asigura tratamentul tuturor pacienţilor. „Momentan avem nouă paturi disponibile, ele pot fi extinse, având în vedere că de la 1 octombrie clădirea mare va fi dată în folosinţă, putem asigura până la 100 de paturi cu oxigen şi aer comprimat, însă care nu sunt paturi ATI. Având experienţa valului trei, suntem optimişti privind valul patru, sperăm să trecem cu bine şi să nu fie nevoie să extindem zona”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Medicii spun că o problemă va fi reprezentată de reînceperea şcolii în format fizic şi reîntoarcerea copiilor în colectivităţi, care va duce cel mai probabil la o creştere a numărului de cazuri. Astfel, recomandă părinţilor să fie atenţi la simptomele pe care le au copiii, în special cele digestive, mai ales că în valul anterior mai mult de jumătate dintre cei care care au ajuns la spital au avut astfel de simptome. Specialiştii se aşteaptă ca primele cazuri în rândul copiilor să apară la două săptămâni după începerea şcolii.

Advertisements
Advertisements
  

„Sfătuim părinţii să fie atenţi la orice modificare a stării de sănătate a copiilor şi le reamintim că în general copiii au şi simptomatologie digestivă. La noi, mai mult de 50% dintre cei depistaţi pozitiv au venit cu deshidratare, gastroenterite şi asta trebuie să le pună părinţilor un semn de întrebare şi să apeleze la medicul de familie sau la spital, pentru a face un test. De asemenea, trebuie luată în considerare simptomatologia respiratorie, dar ea este de obicei mai zgomotoasă”, a completat dr. Lavinia Ionescu.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Obezitatea la copii: ”Ce să-i dau să mănânce? Cum îl conving să încerce mâncăruri noi?”

Redacția

Primăria caută teren în zona vale, pentru construcția unei creșe

Marius Parteni

Femeie supraponderală căzută din căruță plimbată o zi întreagă cu ambulanța

Teona Gherasim
Încarcă...