NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

DNA și DLAF anchetează modul în care AgroComplex Lunca a accesat fonduri europene, deși avea datorii la bugetul local! Expertiza din 2014, în centrul atenției procurorilor DNA, deoarece firma primarului a accesat pe baza ei 800.000 de euro de la UE

Ancheta jurnalistică publicată de NewsPascani.com anul trecut pe 27 august (Cum a accesat trei proiecte europene firma primarului Dumitru Pantazi având datorii la Primărie! Tun din bani europeni în valoare de peste 3.000.000 euro!) cu privire la accesarea de fonduri europene de către AgroComplex Lunca Pașcani S.A. pe baza unor certificate fiscale ce nu aveau înscrise datoriile reale la bugetul local, a ajuns pe masa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

 

La sesizarea acestora, inspectorii guvernamentali de la Departamentul de Luptă Antifraudă, instituție ce supraveghează și verifică accesarea fondurilor europene, au solicitat Primăriei municipiului Pașcani să transmită documentele care au stat la baza accesării de către firma primarului Dumitru Pantazi a trei proiecte finanțate din bani europeni a căror valoare totală este de 3.050.000 de euro.

  

Este vorba despre un număr de 70 de certificate fiscale eliberate de municipalitate în perioada 2004-2014. Conform informațiilor pe care NewsPascani.com le-a făcut publice anul trecut pe aceste certificate nu erau înscrise datoriile la bugetul local pe care AgroComplex Lunca Pașcani S.A. le avea în urma contractului de închiriere a terenului din cuva barajului.

Pe 20 august, anul trecut, un funcționar din cadrul Serviciului de Taxe și Impozite Locale a declarat pentru NewsPascani.com că în perioada 2007-2012 au fost eliberate 61 de certificate fiscale care nu aveau înscrise datoriile reale la bugetul local pe care AgroComplex le avea: „în perioada 2007-2012 au fost emise către AgroComplex Lunca Pașcani 61 de certificate de atestare fiscală în care datoria societății nu a fost înscrisă deoarece ea a fost radiată în 2007 prin acea hotărâre de consiliu (n.r. HCL 147/2007), ea fiind reinstituită în luna mai 2012”.

În baza acestor înscrisuri, dar și a expertizei extrajudiciare aprobată în luna februarie a anului trecut, societatea AgroComplex Lunca Pașcani S. A. a accesat următoarele proiecte finanțate din bani europeni: „Achiziții de mașini și utilaje agricole pentru cultura de câmp, comuna Valea Seacă județul Iași” (2004 SAPARD-250.000 de euro), „Extindere și modernizare fermă vaci” (2006 SAPARD – 2.000.000 de euro) și „Construire și dotare grajd bovine de carne, producere energie din surse regenerabile, achiziție de utilaje agricole și modul sacrificare bovine în cadrul Agrocomplex Lunca Pașcani SA” (2014- 799.999 de euro).

Întrebat despre această situație, viceprimarul Vasile Axinte a confirmat controlul celor de la DLAF și s-a arătat încrezător că nimeni nu va păți nimic: „Este o solicitare venită de la DLAF, la sesizarea DNA, prin care ni se solicită o serie de documente pe care AgroComplex le-a folosit pentru accesarea de fonduri europene. Este vorba despre perioada 2004-2014, deci și despre expertiză. Noi avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanțe pe care l-am atașat acestor acte prin care se spune clar că datoria AgroComplex nu era de natură fiscală. Deci nu are de ce să fie inclusă în acele certificate,” s-a apărat Vasile Axinte, inițiatorul hotărârii de adoptare a expertizei extrajudiciare.

Cele susținute acum de Vasile Axinte au fost replicate anul trecut și de fostul consilier al primarului, avocatul Dionisie Afloroaei. Atunci, NewsPascani.com a explicat că ordinul ministrului finanțelor, OMFP nr. 2052 bis/2006 prevede la anexa 16, modelul certificatului de atestare fiscală pe care îl emite Unitatea Administrativ Teritorială de pe raza căreia este înscris contribuabilul. Din titlul acestui act: „CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALĂ PENTRU PERSOANE JURIDICE PRIVIND IMPOZITELE ŞI TAXELE LOCALE ŞI ALTE VENITURI ALE BUGETULUI LOCAL”, se observă clar sintagma „ALTE VENITURI ALE BUGETULUI LOCAL” care este definită irefutabil la anexa 1 din legea finanțelor publice locale. LISTA  impozitelor, taxelor şi altor venituri ale bugetelor locale publicată de această lege prevede la cap.2, alin.9, litera c) venituri din concesiuni şi închirieri.

De altfel, chiar și în ghidul de finanțare pentru măsura 121 (după care firma primarului a obținut în primăvara anului trecut o finanțare de 800.000 de euro) publicat de APDRP se prevede în mod clar la lista documentelor ce vor însoți cererea de finanțare că: „Certificatele trebuie să menționeze clar lipsa datoriilor prin mențiunea „nu are datorii fiscale și sociale sau locale” sau bararea rubricii în care ar trebui să fie menționate.”

Astfel că, dacă inspectorii DLAF constată că accesare fondurilor europene de către AgroComplex Lunca Pașcani S.A. s-a făcut pe baza unor certificate de atestare fiscală pentru persoane juridice privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local ce conțineau date false, atunci procurorii DNA vor începe urmărirea penală a funcționarilor publici implicați în eliberarea acestor acte, dar și a aleșilor locali care în februarie 2014 au votat expertiza extrajudiciară prin care se radia datoria AgroComplex Lunca Pașcani S.A.

Vasiel Axinte, viceprimarul municipiului a mai explicat în emisiune „În Obiectiv” difuzată de Actualitatea TV, că procurorii DNA au spus deja că această hotărâre nu produce efecte juridice deoarece datoria era prescrisă deja.

Într-adevăr, în rechizitoriu AgroComplex, procurorii susțin că „adoptarea unei astfel de hotărâri nu putea produce efecte juridice relevante în plan financiar pentru bugetul local”, dar acum ei cercetează dacă nu cumva această hotărâre a prejudiciat bugetul Uniunii Europene, pe baza ei accesându-se fonduri europene. Mai mult, procurorii DNA au reținut că expertiza este una profund greșită și că unul din scopurile ei a fost să acopere faptele penale din dosarul „AgroComplex”.

Prin adresa nr.1.521 din 08.04.1997 RA APELE ROMÂNE Filiala Bacău,în calitate de administrator al terenului care face parte din domeniul public al statului (n.n. se reia insistent această teză) transmite către Consiliul Local al Municipiului Pașcani dreptul de folosință a terenului pe 5 ani situat în cuva Barajului Siret (n.n dând dovadă de rea-credintă pentru a-și construi rationamentul logico-juridic, expertul a indicat un astfel de termen, care, in realitate nu există,cedarea folosinței terenului fiind făcută pe perioadă nedeterminată dar până la inceperea lucrărilor de amenajare a barajului). (…) Plecând de la aceste premise greșite expertul a concluzionat că atât debitele de bază,cât și penalitățile sunt eronat calculate, astfel că SC ,AGROCOMPLEX LUNCA PAȘCANI" SA nu datorează sume restante generate de contractul de închiriere nr. 24l1997. Acest raport de expertiză contabilă extrajudiciară a fost insușit de plenul Consiliului Local al Municipiului Pașcani,  sens în care a fost aprobată Hotărârea nr.25 din 21 .02.2014” se arată în rechizitoriu.

„Cu toate că la momentul respectiv nu mai existau mijloace legale pentru urmărirea debitului datorat de SC ,,AGROCOMPLEX LUNCA PAȘCANI" SA la Bugetul local al Municipiului Pașcani  debite rezultat din derularea contractului nr.24/06.10.1997 adoptarea unei astfel de hotărâri nu putea produce efecte juridice relevante în plan financiar pentru bugetul local, toate aceste demersuri relevă interesul deosebit în ,,acoperirea urmelor" pentru infracțiunile săvârșite,sustragerea de la răspunderea penală, dar în primul rând relevă o problemă de mentalitate conform căreia astfel de demnitari sau funcționari confundă patrimoniul comunităților pe care ar trebui să le deservească cu patrimoniul propriu,” concluzionează procurorii DNA în rechizitoriu.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Salubris Iaşi continuă colectarea deșeurilor în municipiu și suburbii. Societatea locală își cere scuze cetățenilor

Teona Gherasim

Nicio schimbare la Drumuri Judeţene. Directorul interimar a acceptat să mai rămână în funcţie două luni

Redacția

Primarul habar nu are ce se întâmplă cu adevărat în Pașcani. Raportul privind starea economică, socială și de mediu a municipiului: o glumă proastă!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site