RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Distanțarea socială impune oamenilor necesitatea de a găsi noi formule de salut

Emblematicul salut cu cotul sau cu ajutorul pumnului sunt adevărate pericole, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Iar motivul este simplu, formele de salut descoperite în pandemie nu respectă distanţarea socială de cel puţin un metru.

O soluţie ar fi mâna pusă la inimă, de vreme ce strânsul mâinii sau sărutul pe obraz sunt aproape interzise în tot acest timp.

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii răstoarnă tot ce ştiam: salutul cu pumnul sau cel cu cotul ne expun pericolului.

“Când salutați oamenii, cel mai bine este să evitați să vă atingeți cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflați la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt”, este mesajul transmis de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

  

Au găsit chiar o formulă nouă de salut, mai sigură: “Mie îmi place să pun o mână la inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”.

Regulile Organizației Mondiale a Sănătății sunt prea restrictive, cred tinerii, doar că virusul nu face diferenţa, spun specialiştii.

Ștefan Lazăr, medic infecționist: Eu vorbesc în fața dumneavoastră, emit niște mici picături, iar dumneavoastră puteți face boala dacă sunt infectat.

Celebrele saluturi cu cotul sau pumnul au fost lansate ca variante ale interacţiunii dintre oameni, o dată cu izbucnirea pandemiei. Au apelat la această formulă sportivi celebri şi politicieni de rang înalt. Au fost şi cazuri în care liderii lumii au uitat de regulile epidemiologice.

Politicienii de la noi s-au salutat chiar ieri cu cotul, iar astăzi, premierul Ludovic Orban a comparat masca de protecţie cu cravata şi pantofii cui!

Ludovic Orban, premierul României: Să renunțăm la gesturile de prietenie și afecțiune pe care le facem. Spuneam și cu masca. Cred că omul nu s-a născut cu cravată la gât, de exemplu. Cu toate astea ne-am obișnuit cu cravata la gât. Mă uit și la pantofii cu cui, și cu astea ne-am obișnuit.

Specialiştii în protocol ne oferă câteva variante de salut cordial.

Dana Gonț, specialist în etichetă şi protocol: Există și alte forme de salut, cu piciorul, clasicul făcut cu mâna, unele sunt mai potrivite pentru întâlnirile cu prietenii, altele, în situații formale mai puțin potrivite. Din punctul meu de vedere cel mai elegant mod în care putem saluta este de a duce mâna spre inimă și a înclina capul și mai ales un zâmbet, chiar dacă este sub mască, se va vedea în ochii noștri.

În alte ţări, epidemia de coronavirus i-a obligat pe oameni să găsească soluţii care mai de care mai ingenioase atunci când se întâlnesc unii cu alţii. În Iran, spre exemplu, salutul cu piciorul a înlocuit clasica strângere de mână.

observator

Related posts

Rudele bolnavilor cerşesc în stradă, de la trecători, o eventuală donare de sânge

Redacția

Florin Cîțu: Pe termen scurt, trebuie să găsim o modalitate să construim și să modernizăm spitalele prin parteneriat public-privat

Redacția

Dezamăgirea unui medic rezident: „Am fost ameninţaţi cu moartea de rudele unor pacienţi”

Redacția
Încarcă...