NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

“Dis-moi dix mots…” şi fii cel mai bun dintre cei buni. Vezi despre ce este vorba!

Limba Franceză, prin tinerii pasionaţi de la “Sadoveanu”, a adus noi premii importante pentru aceştia şi pentru colegiul pe care ei îl reprezintă. De data asta, şase elevi care au participat la concursul “Dis-moi dix mots… en langues française(s)”, au reuşit să obţină rezultate mari, demne de a fi remarcate. 

 

 

Profesorii de franceză, Anca Aparaschivei şi Lucia Eniu, i-au coordonat şi susţinut în acest proiect, aşa cum o fac de fiecare dată. Implicarea de o parte şi de cealaltă a fost încununată de încă un succes al tinerilor şi al catedrei de limba franceză.

“Concursul Dis-moi dix mots este organizat anual de către Asociaţia Naţională a Profesorilor de Limba Franceză. Anul acesta elevii de la Colegiul Mihail Sadoveanu au obţinut câteva rezultate meritorii. Este vorba despre locul I la secţiunea videoclip, şi premiul al treilea la secţiunea poezie în limba franceză. De asemenea, elevii colegei mele, doamna profesor Lucia Eniu au abţinut locul I la secţiunea animaţie.  Acesta concurs de adresează elevilor de liceu şi gimnaziu. Copiii au pornit de la 10 cuvinte, pe care le-au integrat în diverse lucrări. Participăm în fiecare an, dar anul acesta ne mândrim cu premiul I. Este vorba despre munca lor pentru limba Franceză, muncă de care eu sunt mândră şi şcoala este mândră”, a declarat profesora de limba franceză, Anca Aparaschivei.

Practic, elevii au lucrat împreună la aceste proiecte care nu au fost deloc uşoare. Claudia Căşeriu şi Ioana Ţicămucă au reuşit să obţină premiul I la secţiunea Video, cu un clip creat în postura de voluntari ai Asociaţiei Gipsy Eye. Fetele au pus suflet în acest proiect, şi s-au bucurat că au putut împărtăşi cu alţii, emoţia pe care o dă lucrul cu cei mici. Mai multe, ne-au spus chiar ele.

“Eu şi colega mea suntem, în timpul liber, voluntari în cadrul Asociaţiei Gipsy Eye, unde mergem şi petrecem timpul, cu copiii, şi ne-am gândit că ar fi o ocazie unică să expunem aceste lucruri pentru toată lumea. Este o idee extraordinară să faci voluntariat, să-i ajuţi pe ceilalţi şi să împărtăţeşti aceste lucruri cu toată lumea. Cu ocazia acestui concurs am descoperit cât de frumos este să integrăm aceste lucruri printre noi”, ne-a spus Căşeriu Claudia Elena.

“Timp de o lună, am mers şi i-am filmat pe copii în timp ce participau la ore, ca să evidenţiem dorinţa lor pentru învăţare. Este prima dată când particip la acest gen de concurs şi am reuşit să învăţ să editez  un filmuleţ, cum să filmez, şi pot spune că am acumulat experienţă în domeniul ăsta”, a spus Ţicămucă Ioana Monica.

La secţiunea Poezie au participat Dana Coţovanu şi Cristian Dascălu. Dana a scris despre câte este de important să protejăm natura, lansând un semnal de alarmă pentru toţi cei care tratează indiferent mediul înconjurător, iar Cristian şi-a dorit şi a reuşit să transpună în poezia sa, elemente din viaţa cotidiană, prin care a exprimat probleme sociale cu care ne confruntam.

“Am obţinut premiul al treilea, pentru poezie, împreună cu al meu coleg, Cristian Dascălu. Am încercat să transmitem un strigăt de ajutor pentru protejarea naturii, şi să tragem un semnal de alarmă, pentru că natura nu este coşul nostru de gunoi, trebuie să fim una cu ea”, a precizat Coţovanu Dana Gabriela.

“Cu foarte multă muncă, am reuşit chiar să transpun elemente din viaţa de zi cu zi, în poezia mea, pentru a exprima probleme sociale, rasismul, economia, şi împreună cred că am făcut ceva foarte frumos”, ne-a spus Cristian Dascălu.

Secţiunea Animaţie a fost bifată cu succes de către Anca Stumbea şi Sergiu Amihăiesei, care au reuşit prin imagini, să prezinte o poveste de dragoste, cu final fericit. Dacă partea grafică a proiectului i-a revenit Ancăi, Sergiu s-a asigurat că animaţia va impresiona, mai ales că are experienţă în lucrul cu programe de editare, cum sunt Photoshop şi Premiere.

“Sunt Anca Daniela Stumbea şi am participat la secţiunea animaţie. M-am ocupat de partea grafică, desenul în sine. Tema a constat într-o poveste de dragoste. Sunt surprinsă că am reuşit să obţinem acest premiu. Premiul I i-l datorez colegului meu, Sergiu Amihăiesei, care a lucrat cel mai mult în acest proiect”, ne-a spus Anca Daniela Stumbea.

 “Sunt obişnuit să lucrez cu aceste programe Photoshop şi Premiere, am mai participat şi la alte concursuri. De altfel, într-o săptămână voi merge la concursul Ştefan Procopiu. Lucrez de câţiva ani în aceste programe şi a devenit ceva obişnuit pentru mine. Concursul la care am obţinut premiul I a fost ceva nou”, a precizat Sergiu Amihăiesei. 

“Dis-moi dix mots… en langues française(s)” este un concurs organizat în fiecare an de către Asociaţia Naţională a Profesorilor de Limba Franceză, şi se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu. Aceştia au sarcina de a elebora lucrări, în funcţie de secţiunea la care participă, pornind de la 10 cuvinte în limba franceză. 

loading...
Advertisements

Related posts

Firmele din Iași care vor să pregătească elevi pot face parteneriate cu şcolile

Redacția

Noutatile propuse de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2017-2018: Lucrarile examenelor nationale ar putea fi corectate online, de acasa, de catre profesori, iar probele orale ale Bacalaureatului ar putea fi sustinute in februarie

Redacția

Cercetaşii României serbează un secol de existenţă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site