NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Directorii de şcoli şi primarii din judeţ, chemați la Palas. S-a dezbătut rolul lor în noul an școlar

Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul Şcolar, dar au participat şi oficiali din primăria municipiului, ai Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Poliţiei.

 

În cursul zilei de ieri, la Palas Mall a avut loc o întâlnire, prima de acest gen, la care au participat directorii de şcoli şi primarii din judeţ, în frunte cu Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, şi Mihai Chirica, primarul Iaşului. Tema întâlnirii, care a avut loc în sălile Chopin şi Vivaldi, a avut titlul: „Şcoala ieşeană – eficienţă, calitate, excelenţă. Priorităţi şi strategii de colaborare interinstituţională pentru anul şcolar 2016-2017“. „Începerea anului şcolar este un moment important care nu se realizează doar printr-o întâlnire, a fost o succesiune de etape pentru că, toată vara, directorii, alături de inspectori şi de comunităţile locale, au căutat soluţii pentru diferite probleme, care sunt legate de deschiderea noului an şcolar, fie că vorbim de igienizări, de reparaţii, de aprovizionarea cu combustibil, manuale şcolare, rechizite etc. Pe lângă tradiţionala şedinţă cu directorii, prin care discutăm chestiuni tehnice, ne-am gândit să invităm şi primarii pentru că multe lucruri se rezolvă în comun“, a precizat Camelia Gavrilă. 

Situaţie ceva mai bună

Aceasta a mai menţionat: „În comunităţile rurale şi urbane mici, mai sunt încă multe lucruri de făcut, e nevoie de proiecte, de trasee, de necesităţi de accesare a unor fonduri, iar calitatea infrastructurii şcolare să fie egală peste tot. Şcoala nu poate rezolva singură toate problemele, sunt pe de o parte politicile educaţionale, sunt chestiuni pe care le decide ministerul şi le monitorizează inspectoratul, sunt aspecte ce ţin de educaţie, de resursă umană, de pregătirea elevilor, de curriculum, dar sunt şi aspecte care ţin de comunicare şi infrastructură. Am constatat că există o anumită evoluţie în ceea ce priveşte autorizaţiile sanitare de funcţionare, dacă vorbim de peste 230 de unităţi cu personalitate juridică, doar 18 sunt cele care nu au aceste autorizaţii, fie pentru că sunt în construcţie anumite părţi ale grupurilor sanitare, fie pentru că e problema apei potabile“, a adăugat aceasta.

La această întâlnire au mai fost invitaţi şi reprezentanţii Prefecturii, prin prezenţa subprefectului Bogdan Abalaşi, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, care au anunţat directorii cu privire la o serie de proiecte ce trebuie depuse până pe 20 septembrie, pentru ca şi în şcolile din Iaşi să vină bani pentru dezvoltare, dar şi reprezentanţi ai Poliţiei şi ai sindicatelor din Învăţământ. 

Manualele ajung în octombrie

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au mai menţionat că mai există grupuri sanitare improprii, cu un aspect nu foarte plăcut care trebuie igienizate şi refăcute sau chiar schimbate şi că manualele gratuite pentru ani terminali de liceu vor sosi până pe 5 octombrie. Cele pentru elevii de clasele V-VIII sunt venite în proporţie de 55% noi, iar cele pentru clasele mici există deja.„Aprovizionarea cu combustibil decurge normal, mai este timp pentru acest aspect. În privinţa rechizitelor, undeva spre octombrie vor ajunge. La resursa umană, a avut luni ultima testare pentru cei care nu luaseră note peste 5, s-au prezentat în jur de 50 de persoane, foarte mulţi la chimie sau educatori sau educatoare, probabil un număr dintre aceştia vor lua note peste 5 ca să poată obţine post spre suplinire“, a mai precizat Camelia Gavrilă.

Primarul Mihai Chirica a ţinut să precizeze că anul acesta se înregistrează cel mai mare buget alocat pentru învăţământ vreodată de primărie, mai exact suma de 16 milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean a mai vorbit despre egalitatea de şanse între copiii de la ţară şi cei de la oraş şi nivelul nesatisfăcător al salarizării din învăţământ, ţinând să precizeze încă de la început: „Educaţia trebuie văzută ca o investiţie cu profit pe termen lung“. Astăzi, de la ora 10, la Colegiul Naţional din Iaşi va avea loc cea de-a doua întâlnire, întâlnirea directorilor din municipiul Iaşi.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Încep înscrierile la clasa pregătitoare și clasa I. “Ziua porților deschise” la Școala „Iordachi Cantacuzino” și liceul „Mihai Busuioc”

Oana Cordoneanu

Deputatul Camelia Gavrilă atrage atenţia asupra importanței sociale a burselor școlare – semnificații pedagogice, împliniri și evoluții necesare

Redacția

Comuna Tătăruși sărbătorește 150 de ani de la înființarea primei școli

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site