RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Dictatorul a fost învins și în justiție! Dispoziția lui Pantazi de a interzice adunările publice în oraș, este ilegală!

Vestea că primarul Dumitru Pantazi a intezis adunările publice în centrul municipiului Pașcani, a ajuns și la București. Unul dintre cei mai cunoscuți activiști din țară, Cristian Dide și Asociația pe care o conduce, ”Evoluție în Instituție”, au decis să atace în instanță dispoziția de primar prin care adunările publice pot fi organizate doar în parc și la stadionul municipal.

Acest lucru s-a întâmplat la începutul lunii septembrie a anului trecut, iar vineri magistrații ieșeni au decis să anuleze dispoziția emisă de primarul Dumitru Pantazi prin care mitingurile erau interzise în fața Primăriei și în centrul orașului.

Cristian Dide a explicat, în 2019, că a intervenit în mai multe cazuri din țară acolo unde a observat că dreptul cetățenilor de a manifesta în stradă a fost restrâns de către unele administrații locale.

„Noi ne ocupăm de lucru acesta încă din 2017, când am început să luăm amenzi de la Jandarmeria București pentru adunări publice, și am obeservat că este o practică generală la nivel național, ca administrațiile locale, prin primari, să folosească tot felul de tertipuri ca să împiedice astfel de întâlniri. Noi am intervenit peste tot unde am aflat. De exemplu, am intervenit și la Sibiu, în favoarea unui sindicat al polițiștilor, chiar dacă oamenii legii nu sunt cei mai buni prieteni ai noștri. Considerăm că dacă lor li se încalcă un drept, autoritățile locale vor face un obicei din chestia asta și vor interzice adunările publice ori de câte ori au un interes. Interesul nostru ca Asociație este să oprim astfel de practici și să arătăm că este un abuz”, și-a explicat decizia Cristian Dide.

  

Cristian Dide a aflat despre această ilegalitate în urma unei conferințe de presă în care Claudiu Bodoașcă și Marius Pintilie de la PNL au acuzat într-o conferință de presă că decizia lui Dumitru Pantazi, de a limita zonele în care oamenii pot manifesta, este una contrară regulilor democrației.

Liberalii au făcut declarațiile pe acest subiect după ce nu li s-a permis să amplaseze, contra cost, un cort în centrul municipiului pentru strângerea de semnături în susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis. Răspunsul primit din partea Primăriei a fost acela că astfel de acțiuni se pot desfășura în parc, sau la stadionul municipal.

„Am crezut inițial că este vorba despre o hotărâre adoptată de Consiliul Local, dar ulterior am constatat că vorbim despre o dispoziție de primar. Mi se pare abuzivă o asemenea decizie și contrară tuturor regulilor democrației, să se îngrădească dreptul la opinie, liberă exprimare. Adunările publice sunt reglementate prin lege. Nu scrie în lege că restricțiile trebuie impuse de primar”, a declarat, săptămâna trecută, Claudiu Bodoașcă, liderul consilierilor PNL din legislativul local.

Situația a fost comentată și de Marius Pintilie, președintele organizației locale. Acesta declara la acea dată că dispoziția a fost dată șmecherește de primarul Pantazi.

„PNL a reușit în trecut să organizeze câteva întâlniri cu cetățenii. Au fost manifestări ale oamenilor, care și-au spus nemulțumirile în mijlocul orașului. Vă aduceți aminte de subiectul ApaVital. Este normal să îţi spui problemele în mijlocul orașului. Eu cred că șmecherește domnul primar a zis “vreți voi să faceți adunări, să exprimați? Ia duceți-vă în parc sau pe stadion. Este o situație care va mai data până la alegerile de anul viitor. Sper să vină un primar mai bun, care să înțeleagă că cetățenii au voie să se exprime și dacă o fac în mijlocul orașului, în mod civilizat, nu ar trebui să fie o problemă”, a susţinut Pintilie în 2019.

Reamintim că în vara anului 2015, societatea civilă a organizat două mitinguri de protest împotriva primarului Dumitru Pantazi și a consilierilor locali, ce au fost de acord cu delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital S.A. Imediat edilul șef a emis o dispoziție de primar prin care a interzis adunările publice în zonele centrale ale orașului.

Related posts

Consilierii locali au birou special amenajat în Primărie destinat ședințelor și întâlnirii cu cetățenii

Marius Parteni

Trebuie să depozităm selectiv deșeurile, altfel plătim mai mult! Primăria obligată să amenajeze platformele de depozitare

Marius Parteni

Directorul Geiger Transilvania SA cercetat de DNA în urma unei licitații organizate de Primăria Pașcani

Marius Parteni
Încarcă...