RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Dezvaluiri SOCANTE din interiorul unei mari companii! Paza ApaVital, în mana penalilor. Apa poate fi oricand contaminata

La Apavital SA, legislatia privind „infrastructura critica” este pur si simplu ignorata. Din organigrama institutiei lipseste compartimentul specializat în domeniul infrastructurii critice nationale si, mai mult, lipseste un compartiment specializat în urmarirea comportarii constructiilor apartinând Apavital.  

Culmea inconstientei cu care este tratata, la fosta regie de apa, legea securitatii si protectiei asa-numitelor „infrastructuri critice” o reprezinta contractul încheiat anul trecut cu firma de paza si protectie Nicostar Protection & Security SRL.
 Pâna anul trecut, paza obiectivelor Apavital – inclusiv a sediului, a fost asigurata de câteva firme cu probleme uriase la capitolul credibilitate. Security Force SRL, de exemplu, selectata pentru paza obiectivelor din Iasi, are printre patroni pe un oarecare Andrei Robila – patron ce figura, prin 2005, implicat într-o companie sora (Security Force Grup) ce reusea incredibila performanta (cu iz penal) de a înregistra, cu un singur angajat, un profit net mai mare decât cifra de afaceri! Firma este acum în faliment, dupa ce a pazit cu strasnicie Fortus-ul.

 Gardienii SRL – ajunsa la Apavital pentru protectia instalatiilor din Timisesti, firma din Râmnicu Vâlcea este acum în insolventa. Condusa de fostul sef al gardienilor publici din oras, Constantin Pop (cercetat de DNA, în 2004, pentru fals si uz de fals), firma are la activ câteva ispravi ce o recomandau în mod evident: paza unor hidrocentrale din care se fura cu camionul si nominalizarea într-un grup de alte firme din Banat pentru „aderare la un grup infractional organizat, în scopul comiterii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor.

  

 La IGS – una dintre „abonatele” la contractele de paza la ApaVital – lucrurile stau chiar si mai penal. Unul dintre copatroni, celebrul Elan Schwartzenberg, este cautat si acum international, fara succes, dupa ce a fost acuzat de DNA de „dare de mita”. Celalalt patron-vedeta, Constantin Adascalitei, deputat, este cercetat de DNA sub control judiciar, pentru „efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia si folosirea cu rea credinta a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea”. De anul trecut, odata cu caderea IGS, la ApaVital si-a facut aparitia noua firma de casa a deputatului Adascalitei: Nicostar Protection Security SRL, redenumita NPS Security. Firma la care sunt angajati fiii deputatului, plecati de la IGS împreuna cu mai tot personalul.

Rebranduita sub protectia deputatului (care, oficial, neaga orice implicare în afacerile firmei), NPS câstiga suspect câteva licitatii pentru paza obiectivelor municipalitatii, fara ca nimeni sa observe o ciudatenie; pe lista firmelor de paza licentiate a Ministerului de interne, NPS Security figureaza ca firma licentiata cu… 4 agenti paza! Ultima modificare, efectuata de angajatul IGPR Lucian Tomuta, a fost efectuata în 2015. Dar, în 2014, NPS figureaza în evidentele Ministerului de finante nu cu 10-20 de angajati (pe lânga cei 4 paznici licentiati), ci cu… 94 de angajati – cifra care creste în 2015, la 245, odata cu banii obtinuti de la ApaVital (ce reprezinta aproape o treime din cifra de afaceri). Concluzia? Raportari false, ori folosire de personal nelicentiat.

 Problema securitatii, tratata cu inconstienta

 Un al doilea lucru arata însa inconstienta cu care sefii ApaVital trateaza problema securitatii: în contestatia depusa de o firma concurenta cu NPS la licitatia organizata de ApaVital pentru servicii de paza si protectie, se face vorbire de faptul ca societatea la care sunt angajati fiii lui Adascalitei nu are numarul necesar de masini de interventie rapida si ca nu dispune de dispecerat propriu – activitate subcontractata firmei Molid Tehnic Service.

 Ca ultim punct: paza celor 22 de obiective ale ApaVital a costat circa 1,8 milioane lei, platite catre NPS; lunar, paza unui obiectiv ar costa circa 7.000 de lei. Cum se justifica, la suma asta, vandalizarea repetata a unor obiective cruciale – cum ar fi rezervoarele de apa si împrejmuirile? Conform informatiilor noastre, statia din Balciu, comuna Miroslava, a fost vandalizata de 5 ori pâna în prezent.

 Pentru 7.000 de lei per obiectiv, la statia automata din Sorogari ar trebui sa fie, la paza, nu doar un singur om… Avem noroc ca nimanui nu i-a trecut prin minte, pâna acum, sa contamineze apa; bazinele sunt „protejate” doar de camere de luat vederi, iar gardul de sârma nu poate fi o problema pentru cei ce ar încerca asa ceva…

 Zece consilieri, o singura masina pentru interventii de noapte

 În 2015, insipidul pensionar Ionel Spalatelu îsi rotunjea modestele venituri (pensie de 2.700 lei) cu salariul de functionar public al Consiliului judetean Iasi (1.500 de lei, lunar), si, pentru ca nu-i ajungeau, si-a adus contributia pe câmpia muncii, intrând consilier la ApaVital. Nepretuitele sale servicii au fost rasplatite de o indemnizatiede membru în Consiliul de Administratie cotata, modest, cu putin peste 2.000 de lei. Modest în comparatie cu seful: în 2015, Ion Toma a câstigat (cumulat, conform declaratiei sale de avere) peste 346.000 de lei. Suma colosala este justificata de „performantele obtinute” de firma si consta practic în dublarea salariilor prin bonusurile acordate sefilor fostei regii, de catre aceeasi sefi: 28.800 lei lunar.

Alaturi de el, alte personaje aflate concomitent în CA si în conducerea firmei câstiga aproximativ la fel; consilierii simpli – între 10-20 la suta din salariul directorului general. Asa se explica cei 2.000 de lei obtinuti de Spalatelu de la ApaVital. Pe lânga acestia însa, o serie de alte personaje câstiga, departe de ochii lumii, sume consistente: este vorba despre consilierii personali ai lui Toma si Dorus. Sunt fosti sefi de servicii (unii mastri), iesiti la pensie, si reangajati drept „consilieri personali” – platiti, evident, de ApaVital SA pentru grozavele servicii în consilirea stabilor.

Un ultim exemplu de consilier personal al lui Ion Toma, angajat cu minim 10 la suta: fosta directoare economica Mariana Chirila, pensionata recent si… reangajata.

 Problema este însa alta. Pentru cei 10 consilieri personali (este un subiect la care vom reveni), ApaVital si membrii CA au gasit resursele financiare necesare. Pentru serviciul de interventie însa nu s-au gasit bani: dupa orele 16:30 si în weekend-uri, interventia la avarii consta în doi oameni si o singura masina. Nu doua echipaje, nu doua masini, ci un singur echipaj – care are în sarcina Iasul si mai toata zona metropolitana, adica toate comunele din jur, deservite de ApaVital.

 Cum se manifesta, în acesta situatie, acea frumoasa „strategie de securitate a Instalatiilor Critice Nationale”? Simplu: se vine a doua zi, sau a treia – depinde de avarie. Pentru ca, la ApaVital, orele suplimentare NU se platesc, ci se compenseaza cu zile libere. 

 Ce inseamna infrastructura critica nationala?

 Prin infrastructura critica nationala (ICN) se întelege, conform OUG 98/2010, un element, sistem sau componenta a acestuia, ce este esential pentru mentinerea functiilor vitale ale societatii, a sanatatii, sigurantei, securitatii, bunastarii sociale ori economice, a caror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ la nivel national.

 Infrastructuri critice nationale sunt: capacitati si instalatii pentru producere, retele de distributie si transport a energiei electrice; capacitati si instalatii pentru extractie/productie, rafinare, tratare, depozitare/stocare, distributie si transport prin conducte, terminale a petrolului si gazelor naturale; infrastructuri de emisie radio-tv; serviciile postale de nivel national; alimentare cu apa si controlul calitatii apei, îndiguirile; reteaua de transport feroviar.

Ca atare, în lista ICN ar trebui sa figureze CET SA, Veolia Energie Iasi, providerii de internet, Apavital, E.ON, Posta Româna, Radio Iasi si TVR Iasi.

Sursa: bzi.ro

Related posts

Măsuri anticaniculă luate la Pașcani. Puncte de prim ajutor și de distribuire a apei

Oana Cordoneanu

Discursul primarului la finalul Zilelor municipiului Pașcani: aplaudat de copiii din față și huiduit, pe alocuri, de publicul matur!

Răzvan Grecu

ApaVital somează pășcănenii! Asociații de Proprietari, în caz contrar clienții nu mai primesc apă

Marius Parteni
Încarcă...