RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Dezbatere pe teme religioase, cu elevii din Paşcani şi Târgu Frumos

Elevii Colegiului CF Unirea Paşcani şi cei de la Liceul Special Moldova Târgu Frumos s-au întâlnit astăzi pentru o activitate despre istoria bisericească. Activitatea care a debutat cu o rugăciune, a avut loc în cadrul proiectului “Suntem diferiţi dar totuşi la fel”, derulat în parteneriat cu elevii speciali din Târgu Frumos.  

 

 

  

 

 

Profesorul de religie, Mugurel Spătaru a propus ca temă de discuţie marii cărturari moldoveni care au avut o contribuţie însemnată în dezvoltarea învăţământului românesc.

“Este una dintre activităţile proiectului <Suntem diferiţi dar totuşi la fel>, care se derulează în parteneriat între Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea Paşcani şi Liceul Special Moldova Târgu Frumos. Ne propunem să realizăm această colaborare între elevii noştri şi elevii de la Târgu Frumos”, a declarat profesorul de religie, Mugurel Spătaru, cel care a organizat activitatea de astăzi.

Adolescenţii de la Liceul Moldova din Târgu Frumos au fost însoţiţi la activitate de către profesorul lor de religie, părintele Vasile Onea, care le-a vorbit elevilor despre cât este de important să cunoască istoria neamului şi a limbii române. Tot el le-a spus faptul că  şcoală a funcţionat în tinda bisericii, nicăieri altundeva şi că mitropoliţii Varlaam, Petru Movilă, Dosoftei şi Veniamin Costachi au fost mari cărturari, nu doar oameni de rugăciune şi post. 

“Am abordat o temă despre istoria bisericii, contribuţia ierarhilor moldoveni la dezvoltarea învăţământului românesc. Să nu uităm că învăţământul românesc a luat fiinţă în biserică, prima şcoală a fost tinda bisericii şi de aici s-a transmis mai departe învăţământul laic. Marii cărturari din Moldova au fost marii ctitori ai învăţământului românesc. Elevii trebuie să ştie toate aceste lucuri”, a declarat preotul Vasile Onea, profesor suplinitor la catedra de Religie Ortodoxă de la Liceul Special Moldova Târgu Frumos.

Proiectul “Suntem diferiţi dar totuşi la fel” va avea o nouă activitate pe data de 16 martie la Târgu Frumos, cu tema de dezbatere: spovedania. 

{jcomments off}

Related posts

FILIT la Pașcani: Un scriitor invitat la Liceul „Miron Costin”

Iulia Huțanu

Elevi din țări europene, în vizită la Școala Gimnazială Butea

Redacția

Prima zi de şcoală cu emoţii, revederi şi mult entuziasm! “Bucuria sufletului tânăr de elev”

Ema Roman
Încarcă...