RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Devalorizarea leului şi majorările de dobânzi din ultimele zile sunt determinate de incertitudinile politice şi economice

Riscul generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici, iar România are nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil şi reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic, a declarat ministrul de finanţe, Tánczos Barna.

El a mai spus că există semne de ameliorare a condiţiilor pe piaţa financiară, după creşterile înregistrate după primul tur al alegerilor prezidenţiale şi demisia premierului Marcel Ciolacu. Potrivit BNR, costurile de finanţare pe termen lung pe piaţa internă au început să scadă. Cursul de schimb s-a apreciat uşor vineri, un euro fiind cotat la 5 lei şi 11 bani. În schimb, indicele ROBOR şi-a continuat creşterea, ajungând la 7,31%. Devalorizarea leului şi majorările de dobânzi din ultimele zile sunt determinate de incertitudinile politice şi economice, spune şi Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul unei case de brokeraj.

Dragoş Mesaroş: În momentul de faţă nu avem nici guvern, avem creşterea euro, avem o creştere a indicelui ROBOR, vedem o presiune destul de mare şi pe titlurile de stat. Pe piaţa bursieră văd doar eventual o mică stabilizare, dar cred că în continuare indicile BET va avea o scădere de 1-2% până după alegeri.

Realizator: Dragoş Mesaroş consideră că volatilitatea va continua pe bursă şi după turul al doilea al alegerilor, deoarece, indiferent de câştigător, formarea unui guvern va fi dificilă.

  

Telem

Related posts

Profesorii care fac meditații, obligați de ANAF să-și ia case de marcat și să plătească impozite

Redacția

Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun, cu aproape 30%

Redacția

Burduja: Preţurile la facturi nu vor fi mai mari decât iarna trecută; schema de compensare-palfonare e în vigoare până la 1 aprilie

Redacția
Încarcă...