Mamele noi experimentează o formă mai severă și de lungă durată de tulburare, cunoscută sub numele de depresie postnatală. Uneori, afecțiunea poate începe în timpul sarcinii și continua după naștere. Rar, o tulburare extremă de dispoziție, numită psihoză postpartum, poate apărea în viețile unor părinți.
Nașterea unui copil poate declanșa o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie, până la frică și anxietate. Totuși, în unele cazuri, poate duce și la ceva ce s-ar putea să nu te aștepți, depresie severă.
Depresie postnatală, simptome și cauze
Cele mai multe mame noi experimentează „baby blues” după naștere, respectiv schimbări de dispoziție, episoade de plâns, anxietate și dificultăți de somn. Simptomele se manifestă de obicei în primele 2 până la 3 zile după naștere și pot dura până la două săptămâni.
Depresia postnatală poate fi confundată inițial cu baby blues, dar semnele sunt mai intense și durează mai mult. Acestea pot în cele din urmă să interfereze cu capacitatea ta de a avea grijă de bebeluș și de a face față altor sarcini zilnice. Simptomele apar, de obicei, în primele câteva săptămâni după naștere, dar pot începe mai devreme sau mai târziu. Semnele afecțiunii pot include stare de depresie sau schimbări severe de dispoziție, dificultăți în a forma o legătură cu bebelușul tău, izolarea de familie și prieteni, insomnie, anxietate severă și gânduri de a te răni pe tine sau pe copilul tău. Netratată, tulburarea poate dura multe luni sau mai mult.
În ceea ce privește psihoza postpartum, o afecțiune rară care se dezvoltă în prima săptămână după naștere, simptomele sunt severe. Printre semnele acestei afecțiuni se numără sentimentul de confuzie și pierdere, gânduri obsesive despre bebelușul tău, halucinații, sentimente de paranoia sau chiar încercarea de a te răni pe tine sau pe bebelușul tău. Tulburarea poate duce la gânduri sau comportamente care pun viața în pericol și necesită tratament imediat.
În plus, studiile arată că și tații pot experimenta depresie postnatală, având aceleași simptome pe care le experimentează mamele afectate. Bărbații care sunt tineri, au un istoric de depresie, experimentează probleme de relație sau se confruntă cu dificultăți financiare sunt cei mai expuși riscului. Depresia postnatală paternală poate avea același efect negativ asupra relațiilor de cuplu și asupra dezvoltării copilului. Dacă te simți deprimat, s-ar putea să fii reticent sau jenat să recunoști acest lucru. Totuși, dacă experimentezi orice simptome de „baby blues” sau tulburare, sună-ți medicul de familie sau obstetricianul și programează o întâlnire. Dacă ai simptome care sugerează că ai putea avea psihoză postpartum, solicită ajutor imediat.
Cum se poate trata afecțiunea
Timpul de tratament și recuperare variază, în funcție de severitatea afecțiunii și de nevoile tale. Depresia postnatală este adesea tratată cu psihoterapie, medicamente sau ambele. Poate fi util să discuți despre preocupările tale cu un psihiatru, psiholog sau alt specialist în sănătate mintală. Prin terapie poți găsi modalități mai bune de a face față sentimentelor, de a rezolva problemele, de a stabili obiective realiste și de a răspunde situațiilor într-un mod pozitiv. Uneori, terapia de familie sau de cuplu poate fi de ajutor. Alte tehnici utilizate pentru depresia postpartum includ terapia cognitiv-comportamentală și psihoterapia interpersonală.
Un specialist poate recomanda un antidepresiv. Totuși, dacă alăptezi, orice medicament pe care îl iei va ajunge în laptele matern. Cu toate acestea, majoritatea pot fi utilizate în timpul alăptării cu un risc scăzut de efecte secundare pentru bebeluș. Colaborează cu medicul pentru a evalua riscurile și beneficiile potențiale ale antidepresivelor specifice. Când este necesar, alte medicamente pot fi adăugate, de exemplu, dacă ai depresie postpartum care include anxietate severă sau insomnie, un medicament antianxios poate fi recomandat pentru o perioadă scurtă de timp.
Dacă tulburarea este severă și experimentezi psihoză postpartum, terapia electroconvulsivă (ECT) poate fi recomandată atunci când simptomele nu răspund medicamentelor. Aceasta este o procedură în care mici curenți electrici sunt trecuți prin creier, provocând intenționat o criză scurtă. ECT pare să provoace schimbări în chimia creierului, ce pot reduce simptomele de psihoză și depresie, mai ales atunci când alte tratamente nu au avut succes. Cel mai important, încearcă să te deschizi față de persoanele apropiate și să le spui că ai nevoie de ajutor. Depresia postnatală nu este vina nimănui, ci este o afecțiune medicală comună care necesită tratament.