RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Dependența de rețele sociale a tinerilor: care sunt primele victime? Specialist ieșean: „Le afectează viitoarea adaptare pe piața muncii”

parintii-nu-sunt-neputinciosi-in-fata-retelelor-sociale!-cum-isi-pot-ajuta-copiii

Sfârșitul anului 2024 a evidențiat impactul dependenței de rețele sociale, atât în rândul tinerilor, cât și al adulților. Specialiștii consideră că gândirea critică este cea mai afectată de această dependență, iar un număr semnificativ de elevi se confruntă cu acest fenomen.

Tot specialiștii subliniază importanța educării tinerilor, încă din școală, pentru a recunoaște informațiile false și a evita manipularea.

Deși dependența de internet și de rețele sociale este o veche problemă, în urma pandemiei de COVID-19 și a utilizării excesive a tehnologiei, în acea perioadă, lucrurile s-au agravat. În cazul elevilor, a lipsit interacțiunea cu ceilalți copii, iar aceștia s-au refugiat pe rețelele sociale pentru a combate frica de singurătate.

Profesorul Constantin Cucoș, fost director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, și  Mihaela Cenușă, profesor consilier școlar la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, au explicat pentru „Ziarul de Iași” atât cum se manifestă această dependență în rândul elevilor, cât și cum ar putea fi mediată.

  

Pentru unii copii, vremea ieșirilor cu prietenii, întâlnirile și joaca a apus de multă vreme. Rețelele sociale le-au dat impresia că ar putea avea oricât de mulți prieteni și-ar dori, chiar dacă întâlnirea fizică nu are loc niciodată.

„Tinerii stau foarte mult timp pe rețele sociale, iar acest lucru afectează, în primul rând, abilitățile de comunicare cu ceilalți, grupul social în care s-ar putea integra, pentru că, acum, dacă îi întrebi pe elevi, au foarte mulți prieteni, dar sunt virtuali. Copiii din ziua de azi au foarte puțini prieteni reali cu care să se întâlnească, să se joace, să facă activități. Deci, din punctul acesta de vedere, în realitate sunt mai singuri decât își dau ei seama”, a explicat Mihaela Cenușă.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Related posts

Virgil Popescu: Furnizorii de energie care au trimis facturi fără compensare au greșit. Stau și mă gândesc dacă nu e intenționat

Redacția

Casele de marcat vor fi conectate la ANAF

Redacția

Topul celor mai mari ajutoare primite de fermierii ieșeni – AVI TOP și Agrocomplex Lunca se numără printre beneficiari

Redacția
Încarcă...