RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Decizie suspectă! Nu se mai face studiu de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş

CNAIR a anunţat că nu va mai face studiu de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Tg. Mureş şi va folosi studiile vechi. Acestea indicau un cost uriaş, de 9 miliarde de euro, motiv pentru care a şi fost respins proiectul în trecut. Asociaţia „Pro Infrastructură“ consideră că această decizie ar putea arunca în aer întregul proiect. „Luarea unor decizii populiste şi pripite prezintă toate premisele unui dezastru, unui blocaj total al uneia dintre cele mai importante autostrăzi româneşti“ – este reacţia Asociaţiei.

 

  

Autorităţile centrale găsesc noi moda­lităţi de a tergiversa începerea proiectului pri­vind construirea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Clasa politică ieşeană a eşuat la­mentabil în ultimii 12 ani să facă lobby pentru proiect, iar Compania Naţională de Ad­ministrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) caută motive pentru a-l îngropa definitiv. Ultima găselniţă a fost devoalată de Asociaţia „Pro Infrastructură“, o organizaţie care monitorizează atent proiectele de infrastructură din ţară.

Licitaţii lansate în baza studiilor de fezabilitate vechi?

Reprezentanţii organizaţiei au precizat că, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei dezbateri, CNAIR a anunţat că va renunţa complet la actualizarea studiilor de fezabilitate pentru autostradă, iar licitaţiile de proiectare şi execuţie ar urma să fie făcute în baza documentaţiilor din anii 2009 – 2010. Cel mai probabil, într-o astfel de ipoteză, CNAIR va fi cea care va revizui documentaţiile.

Pe vremea USL, când parlamentarii PSD şi PNL de Iaşi se băteau cu pumnul în piept că nu vor vota bugetul de stat dacă nu sunt finanţări pentru Moldova – ceea ce, evident, nu s-a întâmplat, guvernul social-liberal a refuzat să aprobe indicatorii tehnico-economici stabiliţi prin stu­diile de fezabilitate. Motivul? Suma excesiv de mare prevăzută pentru realizarea autostrăzii, respectiv peste 9 miliarde de euro. Asociaţia „Pro Infrastructură“ a su­bliniat că lansarea licitaţiilor în baza studiilor vechi va crea blocaje mari în implementare.

„Organizaţiile de mediu au identificat, prin metode ştiinţifice bazate pe date serioase din teren, în cadrul unui pro­iect pan-european de proiectare a au­tostrăzilor «verzi» (prietenoase cu me­diul), numeroase trasee folosite de urşi care intersectează (sau chiar se suprapun perfect peste) traseul Autostrăzii A8 între Târgu Mureş şi Ditrău. Pe acest segment, în studiul de fezabilitate din 2010, nu există ecoducte care să permită permeabilitatea (trecerea urşilor dintr-un habitat în altul). Tunelurile şi viaductele, conform datelor culese de experţi, nu sunt suficiente sau nu sunt bine amplasate“, spun reprezentanţii organizaţiei pe pagina oficială de Facebook a Asociaţiei.

Ei au amintit că CNAIR vrea să rezilieze contractul pentru revizuirea tronsonului Târgu Mureş – Ditrău, contract care, în prezent, este suspendat, ca urmare a unor nereguli descoperite de Curtea de Conturi.

Despre celelalte două segmente, Asociaţia a su­bliniat că lansarea licitaţiilor în baza studiilor vechi implică şi utilizarea studiului geotehnic realizat la vremea respectivă.

„Un studiu geotehnic complet într-o zonă de munte este extrem de costisitor. Fo­ra­jele sunt mult mai scumpe decât cele obiş­nuite, realizându-se la mari adâncimi, ast­fel încât să se propună soluţii cores­punzătoare pentru lucrările de artă precum tunelele şi viaductele foarte înalte. Valoarea mică a contractelor pentru rea­lizarea studiilor de fe­zabilitate pe această autostradă din 2010 este îngrijorătoare, ridicând mari semne de întrebare referitoare la calitatea studiului geotehnic rea­lizat atunci, motiv pentru care revizuirea acestor studii de fezabilitate la o calitate corespunzătoare este mai mult decât necesară!“, au arătat reprezentanţii Asociaţiei.

„Se creează premisele unui blocaj total“

CNAIR a achitat circa două milioane euro pe studiile de acum opt ani, în timp ce, pentru revizuirea lor, era prevăzută o sumă de cel puţin 10 ori mai mare.

Un alt aspect sesizat de „Pro Infrastructură“, şi care a fost invocat la dezbaterea menţio­nată de către reprezentanţi ai autorităţilor locale, constă în faptul că cetăţenilor li s-a permis să construiască locuinţe şi alte investiţii pe aliniamentul autostrăzii, construcţii care nu sunt prevăzute de studiile de fezabilitate vechi.

„Astfel că vom avea nevoie de exproprieri suplimentare şi există riscul de blocaje majore în momentul execuţiei“, a completat Asociaţia.

Reprezentanţii organizaţiei au făcut un apel la Ministerul Transporturilor şi CNAIR să revină asupra deciziei.

„Fuga de responsabilitate şi luarea unor decizii populiste şi pripite care să îmbunătăţească imaginea personală a unor politicieni efemeri, prezintă toate premisele unui dezastru, unui blocaj total al uneia dintre cele mai importante autostrăzi româneşti, lăsând izolată mulţi ani de acum încolo Moldova de vestul Europei, condamnân­d-o definitiv la subdezvoltare“, au conchis reprezentanţii Asociaţiei „Pro Infrastruc­tură“. 

Şefii CNAIR nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri, în ciuda apelurilor telefonice repetate.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Peste 600 de şomeri ieşeni şi-au schimbat meseria. Cum au reuşit?

Redacția

Cum își pot deschide o afacere femeile în concediu maternal

Redacția

Planul patronului Remar Paşcani pentru continuarea privatizării CFR Marfă

Redacția
Încarcă...