NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Decizia finală pentru autostrada Iași – Târgu Mureș

Veste uriasa in ceea ce priveste cel mai important proiect de infrastructura al Iasului. In aceste zile, vor demara procedurile pentru realizarea unei prime parti din autostrada care leaga Moldova de Transilvania, proiect care va beneficia de finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Practic, in aceste zile, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar urma sa scoata la licitatie procedura de achizitie pentru faza privind completarea sau actualizarea studiului de fezabilitate si elaborarea proiectului tehnic de executie pentru bucata Iasi –  Ungheni, o parte din tronsonul Targu Neamt – Pascani – Iasi – Ungheni al autostrazii spre Targu Mures. Valoarea totala a acestui tronson este de peste un miliard de euro, iar acum CNAIR va demara procedurile pentru bucata Iasi – Ungheni. Din miliardul de euro ce ar urma sa fie alocat pentru acest tronson, peste 800 milioane euro sunt fonduri europene.

  

Cu toate acestea, depunerea aplicatiei de finantare este programata pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020. CNAIR vrea sa stabileasca un castigator fara a avea insa toti banii in desaga.
Este practic un prim-pas facut de Ministerul Transporturilor pentru implementarea proiectului autostrazii despre care se vorbeste de ani buni si care a ramas in coada de peste. Intr-un raspuns adresat senatorului iesean Vasile Toma, reprezentantii Ministerului Transporturulor au transmis calendarul proiectului Iasi – Ungheni.

„Pentru sectorul Targu Neamt – Iasi CNAIR detine un studiu de fezabilitate elaborat in anul 2011 care este in curs de auditare interna cu indrumarea Jaspers/BEI in vederea identificarii volumelor ce necesita actualizare/completare. In functie de rezultatul analizei, se va decide necesitatea revizuirii/completarii partiale a SF existent si demararea unei proceduri de achizitie in acest sens. In privinta sectorului Iasi – Ungheni si conexiunea cu podul peste Prut a fost finalizata pregatirea documentatiei pentru demararea procedurii de achizitie pentru faza privind completarea/actualizarea studiului de fezabilitate si elaborarea proiectului tehnic de executie, urmand a fi demarata procedura de achizitie”, se arata in raspunsul Ministerului Transporturilor.

Procedura va fi lansata in aceste zile din luna aprilie, finalizarea acesteia urmand a se derula in trimestrul al IV-lea din 2018. Ministerul a aratat ca sursa de finantare pentru executia lucrarilor va fi Programul POIM 2014-2020, practic, fonduri nerambursabile. Cu toate ca proiectul include si podul peste raul Prut din zona Ungheni, acesta nu este prins in discutie in momentul de fata. Valorea lucrarilor la acest pod ar fi de 60 milioane euro, din care 45 milioane euro sunt fonduri nerambursabile.

Sincope in alte etape

 Pentru celalalte sectoare din autostrada A8, Targu Nemat – Ditrau si Ditrau – Targu Mures, situatia este ceva mai complicata. Pentru portiunea Targu Mures – Ditrau lucrurile bat pasul pe loc pentru ca la mijloc este si o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie privind tocmai revizuirea studiului de fezabilitate. Contractul a fost suspendat, iar procedura va fi reluata.

„Contractul de revizuire a studiului de fezabilitate a fost reziliat in 19 ianuarie 2018. CNAIR detine studiu de fezabilitate elaborat in anul 2011 care este in curs de auditare interna cu indrumarea Jaspers/BEI in vederea identificarii volumelor ce necesita actualizare/completare. Obiectivul este cuprins in MPGT in perioada de programare 2021 – 2030. Pentru sectorul Ditrau -Targu Neamt CNAIR detine un studiu de fezabilitate elaborat in anul 2011 care este in curs de auditare interna cu indrumarea Jaspers/BEI in vederea identificarii volumelor ce necesita actualizare/completare. Obiectivut este cuprins in MPGT in perioada de programare 2021 – 2030”, se arata in adresa Ministerului Transporturilor catre senatorul social-democrat.

In total, costurile estimate pentru acest proiect ajung la 4 miliarde de euro. CNAIR sustine insa ca nu poate estima costurile finale. „Este evident ca nu intreaga suma poate fi acoperita prin intermediul POIM 2014-2020, in cadrul acestei perioade de programare, dar in acelasi timp, tinand cont ca proiectul este intr-un stadiu incipient, exista posibilitatea ca in cazul in care demararea implementarii proiectului intarzie, acesta sa fie etapizat din punct de vedere financiar si post 2023. Pentru restul sumei ce nu poate fi acoperita din fonduri structurale, Guvernul Romaniei poate decide sa apeleze la orice alta sursa de finantare, inclusiv realizarea de parteneriate publice private”, se mai arata in adresa Ministerului Transporturilor.

 sursa www.bzi.ro 

Advertisements

Related posts

Victorie pentru pășcăneni: Proiectele oamenilor anti ApaVital și ARSACIS au primit votul consilierilor

Marius Parteni

Primăria pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru 5 terenuri de sport și un loc de joacă

Răzvan Grecu

Ședință ordinară de CL cu 18 puncte pe ordinea de zi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site