NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

De mâine începe noul an bisericesc

Mâine, 1 septembrie, creştinii celebrează intrarea într-un nou an bisericesc, conform calendarului creştin-ortodox. 

Data începerii acestuia diferă faţă de cea a anului considerat a fi „civil“ fiindcă, potrivit unei tradiţii moştenite încă din Legea Veche, în această zi a anului s-a început creaţia lumii, şi tot pe 1 septembrie, Mântuitorul a început activitatea în lume.

Catolicii însă încep acest bisericesc de la duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun.

Şi calendarul religios evreiesc începe la data de 1 septembrie, ziua respectivă fiind consemnată ca fiind una de odihnă, iar luna fiind importantă fiind considerată cea în care corabia lui Noe şi-a încheiat călătoria în urma potopului pe vârful muntelui Ararat, dar şi cea în care Moise a coborât de pe muntele Sinai cu Tabletele Legii.

  

Însă nici anul bisericesc nu este identic cu cel liturgic, care are ca zi de începere ziua sărbătoririi Paştelui. Pe 1 septembrie este prăznuit şi Sfântul Dionisie Exegetul, considerat a fi părintele erei creştine, cel care a propus numărarea anilor începând cu naşterea Mântuitorului. 

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Sute de spectatori la Ziua comunei Stolniceni-Prăjescu 2017

Teona Gherasim

Zilele Municipiului Pașcani ziua I: Spectacol talente locale, Aurel tamaș și taraful, Antonia și Pepe (VIDEO)

Redacția

“Lumină pentru cel pe care îl iubeşti” – expoziţie de icoane la Casa de Cultură

Ema Roman
Încarcă...