RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieSocial

De la ce români ia și cui le dă statul bani în 2024

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri nu mai puțin de opt proiecte de acte normative privind măsurile fiscal-bugetare ce se vor aplica în 2024, inclusiv cele legate de pensii și salarii, dar și fonduri ce vor fi alocate pentru programe precum Rabla sau instalarea de panouri fotovoltaice.

Cea mai importantă dintre ele pentru români este Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, care reglementează un spectru larg de domenii, de la salariile bugetarilor și înghețarea angajărilor la stat, la creșterea pensiilor și stabilirea primelor de casare pentru programele Rabla.

Salarizare bugetari și alte drepturi

​În 2024, bugetarii vor avea parte de:

  

– creștere de 5% a salariilor de la 1 ianuarie

– profesori – salariile vor crește cu 20% în două tranșe: 13% în ianuarie și 7% în  august.

– se mențin sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele la nivelul actual.

– munca suplimentară se compensează doar cu timp liber.

– majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii;

– biletele de valoare nu se mai acordă, cu excepția tichetelor de creșă. O altă excepție îi privește pe sportivi și colective tehnice care au obținut performanţe deosebite, elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

– sunt înghețate angajările la stat și, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

– sumele obținute prin hotărâri judecătorești se plătesc eșalonat sau se pot converti în titluri de stat cu valoarea nominală de 1.000 lei, începând cu anul 2024, în tranșele prevăzute pentru acest an.

– indemnizațiile pentru invalizi, veterani de război, văduve de război etc se majorează cu 13,8%

– instituțiile publice nu mai au voie să cumpere sau să ia în leasing mașini și nici să le închirieze, dar nici să mai cumpere mobilier și aparatură birotică

– primarii nu încasează pensii speciale

– statutul personalului feroviat se amână și în 2024.

–  pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. La fel și în cazul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare.

Programul RABLA în 2024

– ecobonusul tăiat de la  54.000 lei la achiziția unui autovehicul electric, și de la 26.000 lei la achiziția unui autoturism Plug-in Hybrid (PHEV), la suma maximă de 10.000 lei.

– prima de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Prima de casare se acordă numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehicilul uzat pentru o perioadă mai mare de 3 ani.

Panourile fotovoltaice: 10.000 lei /solicitant în 2024

În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.

1.500 lei pentru creșă

Firmele vor putea acorda angajaților care au copii 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta va intra în plafonul de deduceri.

Sumele suportate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaţilor proprii în unități de educaţie timpurie, potrivit legii, în limita stabilită de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul sumelor plătite direct de către angajat, acestea se acordă de către angajator, în limita aceluiași plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat.

Sumele plătite direct de către angajat pentru plasarea copiilor în unități de educaţie timpurie, se deconteză de către angajator pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, în limita aceluiași plafon de cel mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. https://adevarul.ro/economie/de-la-ce-romani-ia-si-cui-le-da-statul-bani-in-2324110.html

Related posts

Cât îi ia primarului să cumpere trei utilaje pentru gospodărirea orașului? 2 ani!

Marius Parteni

Caracatița imobiliară din Pașcani, sau cum să falimentezi ca să cumperi pe nimic: cazul AgroComplex Lunca SA Paşcani și Sicme SRL!

Răzvan Grecu

Primii paşi pentru extinderea reţelelor de gaz pe străzile Libertăţii, Bucuriei şi Peneş Curcanul

Ema Roman
Încarcă...