RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
NaționalSocial

De ce românul de rând nu merge la psiholog sau nu citește despre terapie cognitiv comportamentală

Curios, nu-i așa? Cu toții fugim de probleme, însă toate duc la cabinetul unui psiholog precum Daniel Ivan. Citește despre acest subiect și află ce înseamna terapie cognitiv comportamentală!

Deși am dori să spunem că duse sunt zilele în care românii consideră terapia un tabu, acest lucru ar fi o minciună. De ce s-a creat acest tabu în România? De ce considerăm mersul la psiholog ceva de “Doamne ferește”? Nimănui nu-i pasă dacă mergi la medicul ortoped când te dor genunchii, însă mulți te-ar judeca dacă te programezi la un psiholog precum Daniel Ivan, pentru a-ți alina durerile sufletești. De ce? Răspunsul e simplu, dar usturător: ignoranța.

O privire de ansamblu a unei mentalități greșite, prezentă pretutindeni

Deși e ușor să dăm vina pe mentalitatea din perioada comunistă, timpul a trecut, iar astăzi, mulți care nu cunosc povarele acelei perioade au încă o gândire asemănătoare părinților care au crescut pe acele vremuri. E vorba de o mentalitate moștenită, bazată pe judecată și lipsa de empatie. Românului de rând îi este mai ușor să arate cu degetul, să se considere lipsit de cusur sau să fie individualist.

  

Adevărul este că mulți dintre noi nu privim în oglindă, figurativ vorbind. Românul, deși citeste despre psiholog terapie cognitiv comportamentala, deseori nu percepe că ar avea chiar el nevoie de terapie, pentru că e mai ușor să identificăm tiparele negative în ceilalți decât în noi înșine (vina, pe jumătate, fiind și a analfabetismului funcțional prezent în țară). Chiar dacă învățăm despre defectele umane, e nevoie de foarte multă introspecție și sinceritate față de noi înșine pentru a le detecta în propria persoană. Pe scurt, ne prefacem că nu vedem.

Semne că terapia ar fi potrivită pentru tine, chiar dacă nu ai luat-o, până acum, în considerare, spunând că ești bine

Cum e relația ta cu părinții? Ești unul dintre acei mulți copii al căror părinți se certau mereu? Dar cu relațiile interpersonale cum stai? Ai mulți prieteni, dar simți că nu te-ai conectat sufletește cu niciunul dintre ei? Cu propria persoană cum te înțelegi? Atunci când rămâi doar cu gândurile tale, acestea stârnesc mai mult emoții negative în adâncul sufletului, cu cât mai mult timp petreci cu tine însuți? Crezi că îi îngreunezi pe cei dragi doar prin simpla ta existență? Dacă te regăsești în aceste situații, terapia te-ar ajuta.

Nu ai nevoie de traume ca să te programezi la cabinetul unui psiholog. Nu ai nevoie de un eveniment marcant negativ pentru a discuta despre problemele tale. E de ajuns să ai mici ofuri, ici-colo, care să se adune ca un baraj. Psihologul este acolo să te asculte atunci când acel baraj cedează, iar apele învolburate – rănile tale spirituale, psihologice și sufletești – te copleșesc.

Terapia este un leac pentru acea parte din interiorul tău care suferă în tăcere. E un ajutor pentru regretele ce te apasă și momentele grele ale vieții care te pun la încercare. Ieși din tiparul românului de rând, care maschează durere, și fă-te bine – programează-te la psiholog.

Contact: 0761.600.020

contact[@]danielivan.ro

Related posts

Emma Răducanu și regretul celei mai mari victorii din carieră

Redacția

Femeia din Tătăruşi diagnosticată cu o formă rară de cancer s-a vindecat în Turcia

Ema Roman

Firea: „România este una dintre ţările din UE cu o rată mare de naşteri în rândul adolescentelor, statul a eşuat”

Redacția
Încarcă...