RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

De ce nu se înghesuie românii să-și plătească taxele. Explicațiile președintelui Consiliului Fiscal

Statul român este codaş la colectarea banilor la buget, dar fruntaş când vine vorba de risipa lor. O spune preşedintele Consiliului Fiscal, care explică şi de ce românii nu se vor înghesui să-şi plătească taxele, oricât de mult ar scădea ele.

 

„Explicația pentru care noi nu colectăm taxe ține de evaziunea fiscală și resorturile sunt evident legate de corupție”, a spus Ionuț Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

  

„În momentul în care cheltui bani – puțini cât sunt, dar și cei pe care îi cheltuim îi cheltuim ineficient. Am cheltuit zeci de miliarde de euro la Ministerul Transporturilor și vedem care e starea drumurilor. Am cheltuit zeci de miliarde de euro la Ministerul Sănătății sau Casa de Sănătate și vedem care e starea în sistemul sanitar. E deplorabil. În condițiile astea, nu poți cere cetățenilor să plătească taxe și impozite, că nu o vor face, chiar dacă duci taxele mai jos”, a arătat Ionuț Dumitru.

Cota progresivă nu este productivă

Introducerea unei cote progresive de impozitare nu este oportună, consideră preşedintele Consiliului Fiscal. Forma de taxare nu poate fi susţinută, în momentul de faţă, de evoluţia economică, crede Ionuţ Dumitru.

„Dacă ne uităm la programul de guvernare, acolo se stipulează că începând cu 1 ianuarie 2018 să se treacă la o cotă diferențiată. Una redusă de nivelul curent – 10 la sută – este 2.000 de lei brut, și zero pentru salarii sub 2 mii lei. Eu cred că trebuie spus răspicat de orice economist responsabil că acest lucru nu se poate. În momentul în care avem deja o problemă cu veniturile bugetare și vă reamintesc, România are cele mai mici bugete din Europa – și atenție că sunt mai multe discuții la nivel european, cu Europa cu mai multe viteze și altele – când avem venituri din taxe și impozite de 25 și ceva la sută din PIB și media europeană e de 40, cred că ne e clar tuturor unde suntem”, a atras atenția Ionuț Dumitru.

Statistica arată că între o companie cu capital autohton şi una cu capital străin nu există diferenţe foarte mari privind, de pildă, cifra de afaceri ori vânzările. Totuşi, profitul obţinut de o companie românească este mai mare decât cel obţinut de o companie străină, arată preşedintele Consiliului Fiscal.

„Vedem că profitul e mai mare la companiile româneşti versus companii străine. Sunt două explicaţii: companiile străine plătesc salarii mai mari decât localele. Statistica arată că în comparaţie cu capitalul local, la mediu net era undeva la 1.100 lei net, în companiile cu capital străin 2.200 lei, deci dublu.  Au cam aceeaşi amprenta în PIB, dar profitabilitatea lor e mai mică, pentru că plătesc salarii mai mari şi au investiţii mai mari”, a explicat Ionuț Dumitru.

 

Sursa: digi24.ro

Related posts

Alimentele s-au scumpit în pandemie şi se vor scumpi şi mai mult

Redacția

Preţul petrolului a scăzut! Avertismentul Agenţiei Internaţionale pentru Energie

Iulia Huțanu

Companiile care au învârtit anul trecut cei mai mulţi bani în Iaşi

Redacția
Încarcă...