RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

De ce nu poartă unii mască? Medic ieșean: capitulare, panicare sau limitare

În contextul în care mulţi oameni refuză să poarte mască de protecţie, invocând diferite pretexte, medicul ieşean Răzvan Socolov a identificat câteva motive care duc la aceste refuzuri. 

În primul rând, medicul susţine că, pentru unii oameni, purtarea măştii reprezintă o „capitulare în faţa autorităţii”, aceştia numind-o chiar „botniţă”.

„Eu port prin specificul meseriei mască în fiecare zi. Nu mă simt «înrobit» de asta”, a spus medicul. Un alt motiv identificat de medic, şi pe care foarte mulţi oameni îl invocă atunci când vine vorba despre purtarea corectă a măştii, este că nu pot respira. 

„Există oameni care se panichează când simt că nu au aer proaspăt. Şi eu simt uneori aşa, mai ales la măşti gen FFP2 sau 3, sau textile. Eu, dacă pot, trag o gură de aer curat în zonă nepericuloasă şi gata, trece. Nu vă panicaţi, aşadar”, a recomandat medicul. De asemenea, dr. Socolov spune că masca poate fi considerată o limitare a contactului social, fiind dificil să recunoaştem pe cineva care poartă masca. 

  

„E greu să spunem dacă ne ascultă atent, dacă râde «pe sub mustaţă» etc. E la fel de greu şi pentru cel din faţa noastră să intuiască ce impresie ne face, deci apare o compensare, o reciprocitate”, a precizat medicul.

Concluzia este că masca trebuie să fie purtată în continuare deoarece ne protejează pe fiecare dintre noi, chiar şi indirect. 

„Ce alt argument mai aveţi să nu purtaţi mască atunci când spiritul vostru de conservare recunoaşte un potenţial pericol? Orgoliul? Costurile? Neîncrederea în riscul unei boli noi, la care din păcate nu avem cum să vă dăm date decât aproximative pe cele câteva luni de epidemie? Totuşi, şi la noi şi în alte părţi masca este un factor esenţial de apărare. Nici centura de siguranţă nu e comodă, dar (sper) că o purtaţi în maşină”, a concluzionat dr. Răzvan Socolov. 

ZIARUL DE IASI

Related posts

“Vieți sănătoase, femei puternice” – campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice

Redacția

MAE le solicită românilor să nu mai călătorească în străinătate

Redacția

Mai nou, COVID-ul vine la Iaşi de peste Prut. Suntem pe locul IV la nivel național

Redacția
Încarcă...