RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

De Anul Nou, la români, din pleiada de superstiții și obiceiuri: Sărutul sub Vâsc, bani în buzunar și haine noi, pentru belşug, noroc și trăinicie. Mersul cu pluguşorul și Jocul Caprei, păstrate din timpuri străvechi

Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi prima zi a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii” sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pune vâsc în case, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug, noroc și trăinicie.

Lista tradiţiilor şi a obiceiurilor româneşti cuprinde, pe lângă mersul cu plugușorul, jocuri cu măşti, alaiuri de urători, teatru popular şi dansuri specifice finalului de an, relatează News.ro.

Pluguşorul este un obicei practicat de români, încă din cele mai vechi timpuri, de sărbătoarea Anului Nou.

„Uratul cu plugul sau cu pluguşorul practicat de copii şi de feciori în grupuri separate implică uneori prezenţa fizică a plugului. Textul, o istorie versificată a facerii de pâine (colac), întruneşte trăsăturile necesare mitului. Recitat în timp sacru, pluguşorul povesteşte despre naşterea pâinii la care participă succesiv aproape toţi membrii comunităţii, iar în cele din urmă colacul este împărţit tuturor. Satul întreg se adună în colacul care îi conţine simbolic pe toţi şi se desface apoi în bucăţile împărţite egal. Trupul pâinii va trăi identic în fiecare dintre actorii şi martorii ritului”, scrie Şerban Anghelescu în „Sărbători de iarnă”.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac a ajuns la 21 de centimetri

Redacția

fanatik.ro: Vești proaste pentru Vladimir Putin. Ce decizie a luat NATO cu privire la Marea Baltică

Redacția

Ce mesaj a transmis actorul Florin Piersic înainte să împlinească 85 de ani: „M-am gândit mult la asta. Vă rog să aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru”

Redacția
Încarcă...