Rundele electorale au rezonat cu valul de frustrare din multe state europene unde partide mainstream au fost penalizate, susține profesorul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei cercetări publicată pe site-ul BNR.
“Politici economice/publice pot fi mai mult sau mai puțin bune, așa cum se întâmplă și în alte țări din UE. Dar aceasta nu înseamnă să se renunțe la democrație. Iliberalismul nu trebuie să acapareze viața societății românești și procesul politic”, spune el.
Potrivit acestuia, dezechilibrul macroeconomic este o mare problemă a României.
„Deficitul bugetar este posibil să depășească în acest an 8% din PIB (ultima rectificare bugetară plasează deficitul cash la 7,9% din PIB, mult peste cifra inițială din proiectul de buget, de 5 la sută din PIB). În pofida progreselor economice din ultimele două decenii (ex.: venitul/locuitor ajuns la cca. 80% din media UE la paritatea puterii de cumpărare), probleme mari persistă; proeminent este dezechilibrul bugetar foarte mare, la care se adaugă cel din balanța contului curent. În 2024, deficitul de cont curent este probabil să treacă dincolo de 8% din PIB, depășind pe cel bugetar”, a explicat Dăianu.
În opinia sa, avem o situație aparent stranie, fiindcă adâncirea deficitului de cont curent are loc în condițiile unei încetiniri a economiei – creșterea reală a PIB în acest an fiind probabil în jur de 1,5%.
» Citește continuarea pe pagina autorului