RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cumpărătorii de maşini second-hand pot verifica gratuit istoricul daunelor

Cine vrea să cumpere o maşină second-hand poate verifica de acum înainte dacă autovehiculul respectiv a fost implicat în accidente rutiere printr-o simplă interogare online a unei baze de date care cuprinde informaţii despre două milioane de dosare de daună instrumentate de asigurători în ultimii cinci ani, potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). 

Informaţiile pot fi accesate pe baza introducerii în baza de date CEDAM (www.cedam.csa-isc.ro) a numărului de înmatriculare al aerovehiculului şi a codului numeric personal (sau codului fiscal în cazul firmelor) al proprietarului.

Cine câştigă, cine pierde?

  

Anterior, persoanele fizice puteau afla doar dacă autovehicul deţine sau nu o poliţă de răspundere civilă auto valabilă la o anumită dată. Accesul la istoricul daunelor proprii reprezintă un atu pentru asiguraţii fără accidente la activ care decid să îşi vândă autoturismele, dar şi pentru cumpărătorii de maşini second-hand. Practic, orice cumpărător poate cere proprietarului să îi prezinte istoricul real al daunelor maşinii aflate la vânzare pe baza unei simple interogări a unei baze de date online. Informaţiile pot fi accesate în baza de date disponibilă la adresa www.cedam.csa-isc.ro. 

 

Date contabilizate din 2008

Baza de date CEDAM arhivează informaţiile despre poliţele auto obligatorii emise începând din anul 2006, perioadă în care au fost încheiate circa 40 de milioane de contracte. Daunele sunt contabilizate începând din 2008, anual fiind introduse în baza de date circa 300.000 de dosare de daună. Asigurătorii au plătit anul trecut daune cu o valoare cumulată de 1,6 miliarde lei (380 milioane euro) pe poliţe RCA. Numărul dosarelor de daună avizate de firmele de asigurări a fost de peste 310.000 anul trecut, ceea ce înseamnă 8% din numărul total al autovehiculelor asigurate. În 2011 au fost emise peste 6 milioane de poliţe RCA, dar numărul autovehiculelor asigurate este de circa 4 milioane, având în vedere că jumătate dintre poliţe au fost emise pe o perioadă de şase luni.

sursa evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Cioloș, după discuția cu Cîțu și Kelemen: „Nu s-a luat nicio decizie”

Redacția

Măsurile fiscale dezbină Coaliție. Sighiartău: E un șantaj la adresa PNL și față de electoratul liberal

Redacția

Apel lansat de 12 decani ai facultăților filologice și umaniste din București, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara și Craiova: Limba și literatura română trebuie să fie probă distinctă la Bacalaureat, în proiectul legii educației

Redacția
Încarcă...