Aurul este, prin excelență, un simbol al puterii, bogăției și, de multe ori, al regalității. Acest metal prețios se regăsește în colecțiile celor mai mulți dintre noi sub forma unor bijuterii de diverse forme, culori și stiluri. Înainte de a cumpăra o bijuterie din aur este esențial să verifici anumite aspecte pentru a te asigura că acesta este autentic. Există câteva metode simple și eficiente prin care poți face singur un test de autenticitate, însă trebuie să știi că acestea nu pot înlocui o expertiză certificată.
Când a fost descoperit aurul
Aurul a fost unul dintre primele metale folosite de om. Potrivit unor surse istorice, aurul ar fi fost descoperit pentru prima dată în urmă cu mai bine de 5.000 de ani, însă primele însemnări datează din anul 3100 î.Hr., în perioada faraonului Menes, fondatorul primei dinastii din Egiptul Antic. În codul lui Menes se menționează că „o parte de aur este egală cu două părți și jumătate de argint”, care este cea mai veche relație de valoare dintre cele două metale prețioase.
De altfel, vechii egipteni credeau că aurul este carnea zeului soarelui Ra și credeau că are puteri divine. Așa-numitul „Aur al Troiei”, un tezaur care i-a aparținut lui Priam, regele Troiei, și care datează din epoca 2450-2600 î.Hr. a fost excavat în 1873. În timpul lui Seti I, al doilea faraon al dinastiei a XIX-a a Egiptului, fiul lui Ramses I, ar fi fost creată în anul 1320 î.Hr. prima hartă a unei comori de aur.
De asemenea, în Muzeul Egiptean din Torino se află un papirus și mai multe fragmente cunoscute sub numele de „Carte des mines d’or”, care înfățișează munții auriferi și drumul către niște mine de aur. Se spune că harta ar reprezenta regiunea Wadi Fawakhir unde se află și mina de aur El Sid. Numai că, potrivit Onlygold.com, eroul din mitologia greacă Iason și argonauții au pornit în expediția pentru găsirea Lânii de Aur de abia în jurul anului 1200 î.Hr.
Febra aurului
Minerii din Antichitate foloseau puterea apei pentru a propulsa nisipul aurifer peste pielea unei oi, care capta fulgii de aur mici, dar grei. După ce lâna absorbea tot ce putea reține, „lâna de aur” era atârnată să se usuce, iar când se usca era bătută ușor pentru ca aurul să cadă și să poată fi recuperat. Și alte civilizații antice, precum sumerienii și cele precolumbiene, au folosit aurul în bijuterii, obiecte ritualice și artefacte. Îndelungata istorie a aurului este strâns legată de bani.
Prima utilizare a acestui metal prețios sub forma banilor a avut loc în jurul anului 700 î.Hr., când comercianții lidieni au produs primele monede. Acestea erau niște bucăți rotunde ștanțate, realizate dintr-un amestec de 63% aur și 27% argint și cunoscut sub numele de „electrum”.
Începând cu perioada medievală și continuând în epoca modernă, aurul a fost un element central al economiilor și a devenit baza multor sisteme monetare. Până la începutul secolului al XX-lea, multe țări foloseau standardul aur, unde valoarea monedei naționale era legată de o anumită cantitate de aur. În secolele XIX și XX, goana după aur a fost un fenomen globa, iar marile descoperiri de aur din California, Australia și Africa de Sud au declanșat migrații masive în întreaga lume.
Aurul: ce este și câte tipuri există
Aurul este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate metale prețioase din lume, fiind utilizat de mii de ani în diverse culturi datorită frumuseții sale, rarității și proprietăților fizico-chimice unice. Aurul este folosit la fabricarea de bijuterii, monede, obiecte religioase, dar și în diverse aplicații industriale. În ceea ce privește bijuteriile din aur, acestea sunt realizate fie din aur pur, fie din aur combinat cu alte metale, formând diverse aliaje, pentru a-i crește durabilitatea și de a-i oferi alte proprietăți.
Continuarea pe Libertatea.ro