NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri Iași

Cum va afecta programul “Noua Casă” vânzările de locuinţe din Iaşi

Perturbarea economică asociată cu COVID-19 are un impact profund asupra sectorului imobiliar local. Pe măsură ce investitorii imobiliari, proprietarii şi chiriaşii îşi adaptează planurile şi bugetul pentru situaţia actuală, iar cumpărătorii au intrat într-o fază de aşteptare, tranzacţiile în domeniu au înregistrat scăderi semnificative. 

Ultimele statistici puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională de Cadastru arată că, pe parcursul lunii mai 2020, au fost vândute doar 109 apartamente în judeţul Iaşi, fiind cel mai mic număr consemnat în ultimii ani în decursul unei luni. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, scăderea este de 54%. Datele mai arată că au fost înregistrate cu 38% mai puţine tranzacţii imobiliare faţă de perioada similară a anului trecut.

La ce ne putem aştepta

Virusul a dezlănţuit, aşadar, un vârtej de efecte economice şi psihologice care par destinate să reducă preţurile locuinţelor în viitorul apropiat, însă este puţin probabil să se întâmple asta. Pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, Guvernul a modificat celebrul program «Prima Casă», care vine cu o majorare a plafonului pentru locuinţele noi de până 100.000 euro, statul garantând 60% din valoarea creditului, restul banca, avansul de 5% menţinându-se. Până acum limita de preţ era de 66.500 euro şi statul garanta 50% din valoarea creditelor. Mai mult de atât, ultimele declaraţii ale lui Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-ministrului, arată că se ia în calcul majorarea plafonului şi până la 140.000 euro cel puţin, cu o valoare a garanţiei de 80%.  Unii economişti atrag atenţia că, în acest fel, se va întâmpla exact contrariul: majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul «Noua Casă», aşa cum va fi el redenumit, va duce la o explozie a preţurilor locuinţelor. La ce ar trebui să se aştepte ieşenii în perioada următoare?

Plafonul, adus la condiţiile pieţei

În opinia economistului Bogdan Căpraru, prof.univ.dr. la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi şi membru al Consiliului Fiscal al României, o eventuală creştere de preţ este relativă. Economic vorbind, este posibilă atât timp cât ar creşte cererea solvabilă de locuinţe şi, mai ales, dacă stocul de imobile noi nu creşte (oferta).

Continuarea pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Locuri la buget cu duiumul rămase neocupate la Politehnica Iaşi

Redacția

Preţurile legumelor şi fructelor sunt la jumătate faţă de anul trecut

Redacția

O afacere unică în România, cu mâncare pe bază de păstrăv, s-a deschis la Palas

Redacția
Încarcă...