NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cum sunt pedepsite de legea penală faptele Irinei Jitaru, de trucare a concursurilor

Trucarea concursurilor pentru funcțiile publice este o faptă penală care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani în funcție de gravitatea ei. Infracțiunea de abuz în serviciu este cea comisă de Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani, în două dintre concursurile organizate de Primăria Municipiului Pașcani.

Este vorba despre concursurile pentru ocuparea unor funcții publice în cadrul Compartimentelor de Relații cu Societatea Civilă și Unitatea de Monitorizare a Serviciilor Publice. Modul prin care au fost trucate aceste concursuri a fost povestit chiar de Irina Jitaru, unor colegi de serviciu, în biroul său, fără a ști că este înregistrată.

Frate, am verificat cunoștințele, nu mai punem de astea! Hai să vedem criteriile de evaluare pe care le avem noi. Adică n-a venit Costescu, Costescu a trebuit să-i dau la gioaledar lu`asta am decis că vrem să ia!,” s-a lăudat Jitaru colegilor săi.

„Datul la gioale” unui candidat și stabilirea dinainte a căștigătorului unui concurs sunt fapte ce se regăsesc în definiția infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece din postura de președine a comisiei de examinarea a îndeplinit defectuos atribuțiile sale vătămând astfel interesele legitime atât a candidaților ce au fost nedreptățiți, cât și pe cele ale Primăriei Municipiului Pașcani.

  

Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică,” se arată în Codul penal la aliniatul 1 al articolului 297.

Tot la abuz în serviciu, dar la teza a doua, se încadrează și declarația Irinei Jitaru cu privire la faptul că a descalificat la analiza dosarelor un candidat deoarece nu ar fi avut o mână și un picior.

Carmen Vărvăroi?! Văleu … ce-am mai pățit și la interviu! (neinteligibil). În schimb avem o plângere prealabilă de la domnul Florea Ghiorghiță, ală care i s-o respins dosarul. A făcut plângere prealabilă, da. Am fost sigură, ăla se plictisește. Asta este. Am înțeles că n-are un picior și o mână! El voia muncă de la domiciliu. Să mori tu!” este auzită Irina Jitaru pe înregistrare.

Iată ce spune Codul Penal față de această discriminare la aliniatul 2 al articolului 297: „ Cu aceeași pedeapsă (n.r. de la 2-7 ani) se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.”

Pentru a se începe cercetarea penală în acest caz este necesar ori ca procurorii să se autosesize, ori ca Primăria, Consiliul Local sau candidații defavorizați să depună plângere la parchet, competența în acest caz fiind a DNA.

Advertisements

Related posts

70.000 lei a plătit Primăria pentru proiectul de reabilitare a Palatului Cantacuzino, declarat respins

Ema Roman

Primarul se mândrește acum cu investițiile din PIDU, dar uită că în 2012 a fost la un pas să renunțe la proiectul european prin care s-a reabilitat zona vale!

Răzvan Grecu

Pintilie cere anularea taxei de salubrizare pentru persoanele juridice. Primăria susține că aceasta este corectă!

Răzvan Grecu
Încarcă...