RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cum se ţine postul Sfintei Marii. Cerințe speciale pentru zilele de luni, miercuri şi vineri

Săptămâna viitoare, pe 15 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare.

În această perioadă premergătoare sărbătorii creştinii postesc, fiind considerat un post aspru, asemănător Postului Mare, în care în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri până la ora 15.00 este indicat să fie ţinut post negru, iar după această oră se consumă mâncare uscată. 

  

Marţi şi joi se mănâncă fără ulei, doar zilele de sâmbătă şi duminică fiind dezlegare la ulei şi vin. În popor se spunea totuşi despre postul Sfintei Maria Mare că este unul uşor, care poate fi ţinut chiar şi de copii sau de femei însărcinate pentru a naşte uşor, Fecioara Maria fiind ocrotitoarea lor. Se mai spune despre acest post că este unul al bucuriei şi al evlaviei faţă de Maica Domnului, în care se citesc Paraclisele Maicii Domnului, se fac pelerinaje la biserici şi în care sunt sporite rugăciunile.

Pe vremuri, în dimineaţa zilei de Sf. Maria femeile care mergeau la biserică împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Tot pe 15 august se spune că bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, iar cei care mai purtau pălării erau ironizaţi de cei din jur. Tot atunci este interzis scăldatul în apa râurilor şi dormitul pe prispă, iar după această zi se deschidea sezonul nunţilor care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre cele două Sântămării este considerată optimă pentru semănăturile de toamnă. De asemenea, data de 15 august este ultima zi în care florile sunt culese şi în care sunt considerate a fi „de leac“. 

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Traian Băsescu a fost externat, după zece zile de spitalizare

Redacția

Federația Internațională de Hochei exclude echipele naționale și de cluburi din Rusia și Belarus din toate competițiile / Campionatul mondial pentru juniori nu va mai fi organizat în Rusia

Redacția

Press report: ​Baronul dializei. Aventurile prof. univ. dr. Rafila în Cuba. Mafia robineţilor chinezești din România. Cine controlează televiziunile. Nu doar gaz: dependența Germaniei de materiile prime

Redacția
Încarcă...