RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Magazin

Cum să faci vopsea de ouă acasă, folosind ingrediente naturale

Una dintre pregătirile favorite pentru masa de Paște este vopsirea ouălor. De obicei, această operațiune plăcută are loc cu câteva zile înainte de Paște. În general, copiii sunt foarte entuziasmați să ajute la colorarea ouălor, dar în special îi încântă rezultatul obținut. Cum poți vopsi ouăle cu ingrediente naturale?

În apropierea Sărbătorilor Pascale, magazinele sunt pline de coloranți alimentari speciali pentru această operațiune, însă nu strică să știi că există și alternative naturale și la îndemână pentru culori variate și la fel de frumoase pentru vopsirea ouălor. Coloranții artificiali nu au o reputație prea bună, în schimb pigmenții naturali obținuți din plante, legume și fructe sunt 100% siguri și nu influențează starea ouălor.

Pentru a colora ouăle de Paște natural, poți să apelezi la o multitudine de ingrediente, în funcție de ce ai prin casă și de ce culori ai de gând să obții. Concret, ai nevoie de turmeric pentru a obține ouă galbene, de sfeclă roșie pentru a obține ouă roz, de afine pentru ouă într-o nuanță de mov, de coji de ceapă roșie pentru a obține ouă cărămizii, de varză roșie pentru ouă albastre și așa mai departe. Atenție, cele mai bune rezultate se obțin pe ouăle cu coajă albă!

Ouă de culoare galbenă obținute cu turmeric

Pune într-o oală nu prea mare o lingură de turmeric și o lingură oțet, câteva ouă și apă cât să le acopere bine. Fierbe la foc mic 10-15 minute, oprește focul și lasă ouăle în apa în care au fiert până se răcește totul. Pentru un galben mai intens, lasă ouăle peste noapte în lichid, la frigider.

  

Ouă de culoare roz obținute cu sfeclă roșie

Într-o oală puțin mai încăpătoare pune cantități egale de sfeclă roșie răzuită și apă (cam 2-3 căni din fiecare) și fierbe la foc mic, cu capac timp de 20 de minute sau până când obții un lichid intens pigmentat. Lasă-l puțin să se răcească și apoi scoate din oală bucățile de sfeclă. În lichidul colorat adaugă o lingură de oțet și ouăle și fierbe totul la foc mic 10-15 minute. Oprește apoi focul și lasă ouăle să se răcească de tot în acest lichid în care au fiert.

Afine pentru ouă de o culoare ca de levănțică

Combină 4 căni de apă și 4 căni de afine congelate într-un bol. Lasă bolul la temperatura camerei și mai târziu strecori lichidul cu o sită. Pui în acest lichid ouă pe care le-ai fiert în apă simplă din timp și le lași peste noapte la frigider. A doua zi le scoți cu grijă și vei observa că s-au colorat într-o nuanță de levănțică.

Coji de ceapă roșie pentru ouă cărămizii

În acest caz, procedezi la fel ca la ouăle vopsite cu sfeclă roșie, însă în loc de sfeclă folosești cojile de la câteva cepe roșii.

Ouă de culoare albastră obținute cu varză roșie

Într-o cratiță încăpătoare, pune apă multă și o varză roșie mică, tăiată în bucăți, pe care o lași la fiert timp de 20-30 minute. După răcire, îndepărtează bucățile de varză, adaugă o lingură de oțet în lichidul rămas și ouăle, având grijă ca apa cu pigment să le acopere bine. Fierbe la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când obții intensitatea dorită și asigurându-te că ouăle sunt fierte. Lasă-le apoi să se răcească în apa în care au fiert.

Ca să vopsești ouăle în diverse culori, poți adăuga în apa cu oțet în care le fierbi și alte ingrediente, în funcție de culoarea pe care vrei să o obții. Poți încerca următoarele:

  • Cafea fiartă: la un litru de cafea tare, plus apă suficient cât să acopere ouăle, culoarea obținută va fi maroniu;
  • Suc de merișoare: pui cât mai mult, pentru a acoperi bine ouăle, iar culoarea pe care o vei obține va fi un roz deschis;
  • Boia: adaugi 3 linguri de boia de ardei sau chiar mai mult de atât într-un litru de apă, pentru a obține un roșu-cărămiziu;
  • Suc de struguri roșii: adaugi cam jumătate din cât este cantitatea de lichid (apă cu oțet) din oală, iar culoarea obținută va fi albastru-gri;
  • Spanac: adaugi în apă cam 4 căni de frunze de spanac, iar ouăle vor ieși într-o nuanță de verde;
  • Vin roșu: pui în oala în care vopsești ouăle vin că atare sau diluat cu apă, pentru a obține ouă de o culoare purpurie, violet;
  • Coajă de portocală: după ce ai curățat de coajă 6 portocale, pune această coajă în apa cu oțet în care fierbi ouăle, pentru a obține o nuanță de galben deschis.

Ce alte sfaturi poți urma pentru vopsirea ouălor cu ingrediente naturale?

Înainte de vopsire, spală bine ouăle pentru a îndepărta orice urme de mizerie sau grăsime, altfel culoarea nu va adera bine. Pentru a preveni spargerea cojilor în timpul fierberii, lasă mai întâi ouăle să ajungă la temperatura camerei, nu le pune la fiert direct din frigider.
Pentru a obține nuanțe mai intense, lasă ouăle în apa cu pigment cât mai multe ore, chiar și peste noapte (la frigider). La final, după ce ai scos ouăle din apa cu pigment și acestea s-au uscat, lustruiește-le cu un șervețel îmbibat în puțin ulei pentru a avea luciu și culoare intensă.

Reguli de bază în vopsirea ouălor

  • Spală cu grijă ouăle, cu apă și cu săpun, apoi șterge-le.
  • Pune un singur strat de ouă într-un vas împreună cu vopseaua de ouă.
  • Adaugă 2 linguri de oțet la aproape 1 litru de apă. 
  • Dai lichidul în clocot, reduci flacăra și fierbi la foc mic 15-20 de minute, apoi iei vasul de pe foc. Dacă îți place culoarea ouălor așa cum este, îndepărtezi excesul de lichid cu un prosop de hârtie și așezi ouăle pe un grătar, să se răcească. Pentru a obține o culoare mai închisă, mai puternică, lasă ouăle în oală până când se răcesc. Pentru a obține nuanțe și mai bogate, pune ouăle într-un bol, strecoară apa cu vopsea și apoi toarn-o peste ouă. Păstrează ouăle în acest lichid colorat, la frigider, preț de câteva ore sau peste noapte.

doc.ro

Related posts

Piscine spectaculoase în România. Unde le găsiți (Foto)

Redacția

Lumea fermecatoare a decoratiunilor de petrecere: descoperiti cele mai frumoase colectii de la departy.ro

Redacția

O femeie cu jumătate de inimă din Italia a născut gemeni

Redacția
Încarcă...