După căderea comunismului, elevii polonezi au făcut în medie două ore de religie pe săptămână. Dar interesul pentru această materie a scăzut dramatic în ultimii ani, parțial și din cauza proastei reputații și anacronismului Bisericii Catolice.
Marș în Polonia pentru apărarea reputației Papei Ioan Paul al II-lea Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Orele de religie au revenit în școlile poloneze în anul 1990 după ce, în perioada comunistă, se țineau pe lângă biserici. Acest lucru le făcea, în unele cazuri, greu accesibile. Reintroducerea religiei în școli s-a făcut atunci printr-o decizie administrativă, fără o dezbatere publică majoră.
„Totul s-a întâmplat pe fondul senzației că Biserica Catolică a stat pe partea dreaptă a istoriei în perioada comunistă și acum este timpul să fie răsplătită,” explică pentru HotNews.ro Jaroslaw Makowski, teolog și istoric al filosofiei din Cracovia.
După cum se știe bine în România, Biserica Catolică poloneză a jucat un rol esențial în lupta anti-comunistă, sprijinind opoziția față de regim, condusă de Solidaritatea.
„Însă, după ce religia a pătruns în școli, Biserica Catolică și-a urmărit interesul folosind ceea ce poate fi numită metoda salami”,